پلیت ستر یا Ctp چیست و چه کاربردی در صنعت چاپ دارد ؟

3

پلیت ستر چیست ؟

پلیت ستر یا Ctp چیست؟

پلیت ستر، دستگاهی است که یک تصویر نقطه ای را از پردازشگر تصویر نقطه ای دریافت کرده و در عوض، یک پلیت لیتوگرافی را به وجود می آورد که برای استفاده در دستگاه افست مناسب است.

در اکثر نقاط جهان، سه نوع شیوه راینه به پلیت وجود دارد:

  • Capstan
  • درام خارجی
  • درام داخلی

پلیت‌سترهای نوع Capstan، یک رول پلیت را از طریق منطقه تصویر‌برداری با سرعتی منظم و مستمر تغذیه می کند. پس از قرار گرفتن در معرض نور، این مواد، برش داده شده و پلیت، آماده استفاده در دستگاه است. ابزارهای Capstan، ابزارهایی مناسب هستند، اما از حداقل دقت در تولید انواع پلیت ها برخوردار می باشند.

پلیت سترهای نوع درام خارجی با پلیتهایی کار می کنند که به خارج یک درام چرخان ضمیمه می شوند. به موازات چرخش درام، واحد تصویربرداری، موازی با طول درام حرکت می کند و در حین حرکت، تصاویر را می گیرد.

پلیت سترهای نوع درام داخلی با مجموعه ای از پلیتها کار می کنند که در داخل درام قرار دارند. واحد تصویر برداری در خلاف جهت مرکز درام حرکت کرده و به موازات حرکت، شروع به تصویر برداری می کند.

پلیتها غالبا به پلیت ستر پانچ می شوند. واحدهای درام خارجی معمولا یک پلیت را پانچ کرده و سپس با استفاده از پانج هایی که برای اطمینان از رجیستر پلیت ستر است، آن را بر روی درام بارگذاری می کند. دستگاه های درام داخلی، پلیت را بارگذاری کرده و پس از پانچ کردن و تصویربرداری از پلیت، پانچ ها را آزاد می کنند تا از رجیستر شدن پلیت اطمینان حاصل شود. ابزارهای Capstan فاقد مکانیسم پانچ کردن هستند؛ بنابراین، دقت آنها در تعیین موقعیت تصویر بر روی پلیت کمتر است. غالبا از این ابزار برای چاپ تک رنگ یا دورنگ استفاده میشود که تعیین موقعیت دقیق چندان حائز اهمیت نمی باشد.

تصویر برداری از سطح چاپی پلیت ستر با استفاده از لیزر صورت می گیرد. انواع لیزرهایی که در این فرآیند مورد استفاده قرار می گیرند، به دو نوع تقسیم می شوند:

١. لیزر حرارتی

لیزر حرارتی با استفاده از حرارت تولید شده به وسیله لیزر بر روی پلیت، شروع به تصویربرداری می کند.

٢. لیزر نوری قابل مشاهده

لیزر نوری قابل مشاهده، به شیوه فتوگرافیکی و با قرار دادن پلیت در معرض نور حاصل از لیزر، تصاویر را می گیرد.

از دو شیوه فوق الذکر، لیزر حرارتی از عمومیت بیشتری برخوردار بوده و به طور گسترده تر در پلیت سترهای مدرن مورد استفاده قرار می گیرد.

سيستم‌های CTP (كامپيوتر به پليت) چگونه کار می‌کند؟

سيستم‌های CTP (كامپيوتر به پليت) چگونه کار می‌کند؟

سيستم‌های CTP (كامپيوتر به پليت) طی سالهای گذشته با پيشرفت قابل توجهی روبه رو بوده‌اند. از چاپ با استفاده از لوح‌های چوبی گرفته تا چاپگرهای سه بعدی امروزی كه روی تمام سطوح – حتی مواد غذايی- چاپ انجام می‌دهند. اگر چه امروزه روش های چاپی متعددی وجود دارد، تكنولوژي افست همچنان به عنوان يك روش چاپ ارزان و با كيفيت شناخته می‌شود. با معرفی سيستم‌های CTP ، امروزه چاپ آسان تر هم شده است. سيستم كامپيوتر به پليت، فرآيند زمان بر توليد فيلم و كپی كردن فيلم بر روي پليت را حذف كرده است و تنها با اتصال دستگاه به پريز برق می توان پليت چاپی توليد كرد.

امروزه با بعضی از ماشين‌های CTP جوهرافشان ميتوان اطلاعات را به طور مستقيم روی پليت انتقال داد و آن را به طور مستقيم روی ماشين چاپ سوار كرد. پليت‌هايی كه در دستگاه‌های CTP استفاده می‌شوند می توانند كاغذ، پلی استر، پلاستيک و حتی فلزات باشند و به طور معمول انتقال تصوير و يا متن به روی پليت از طريق حرارت، نور و يا جوهرافشان انجام می شود.

دستگاه‌های CTP به خاطر مقرون به صرفه بودن و اطمينان بالايی كه دارند، امروزه به طور وسيع در دنيای چاپ مورد استفاده قرار گرفته اند. با ورود شركت‌های مختلف در اين زمينه، تقاضا برای داشتن  CTPهاي مقرون به صرفه و كارا افزايش يافته است.

شركت های  Epson، Presstek، Glunz and Jensen، Mitsubishi، Kimoto Xante و… برای چاپگرهای كوچک راه حل مقرون به صرفه ای را ايجاد كرده اند. اگر چه ماشین‌هایCTP  بيشتری در حال ورود به بازار است، اما تغيير از سيستم‌های قديمي به CTP كار آسانی برای چاپخانه های كوچک نيست. حذف روش سنتی و استفاده از كامپيوتر به جای آن، ممكن است در ابتدا ترس زيادی را ايجاد كند.

سيستم‌های CTP (كامپيوتر به پليت) نيز هنگامی كه براي اولين بار وارد بازار شد، با استقبال زيادی مواجه نشد. با پشت سر گذاشتن پستی و بلندی‌ها، اين سيستم امروزه به يک روش مقرون به صرفه، كاربر پسند و بدون آلودگی محيط زيست برای چاپ افست تكامل يافته است. با افزايش تقاضا برای كارهای چاپی با تيراژ پايين، سيستم‌های CTP  كوچک و يا پليت های ديجيتال برای چاپخانه های كوچک و متوسط مناسب هستند.

از آنجا كه پليت سترهای نسل جديد سرعت نصب و راه اندازی بالايی دارند، باعث راحتی اپراتور شده است. در اوايل به تكنسين با تجربه برای كار با ماشين CTP نياز بود، ولی امروزه با ديجيتالی شدن سيستم گردش كار و عمليات چاپ ، تهيه پليت فقط با يک كليک روی كامپيوتر انجام مي گيرد. سيستم هاي  CTPيک ورقي نيازی به مقدمات اوليه خاصی مانند تاريكخانه و يا نور زرد و غيره ندارند.

مزايای استفاده از سيستم‌های كامپيوتر به پليت شامل كاهش هزينه های نيروی انسانی، افزايش حجم توليد و بهبود كيفيت چاپ است.

امروزه ماشين‌های CTP كوچك با قيمتی بين ۱۰ هزار تا ۵۰ هزار دلار عرضه مي شوند و قابليت توليد بين ۲ هزار تا ۵۰ هزار پليت را دارند. اين ماشين‌های CTP ارزان قيمت انواع مختلفي دارند و براي تمام اهداف تجاري مانند چاپ مجلات، آگهي، چاپ بروشور و ديگر وسايل ارتباطی وارد بازار شده اند و به طور قابل ملاحظ های خطرات زيست محيطی را با حذف مواد شيميايی و پساب های مضر كاهش داده اند. همچنين باعث افزايش سرعت عمليات پيش از چاپ نيز شده اند.

تاریخچه پلیت ستر و استفاده از پليت ها

ماشين‌های CTP در سال ۱۹۹۰ معرفی شدند و در ابتدا فقط براي كارهای چاپ تک رنگ مانند كتاب ها، راهنماها و غيره استفاده مي شدند. به هر حال محبوبيت آنها بين چاپكاران موجب توسعه آنها در طول يک دهه شده است. يک سيستم CTP به طور معمول شامل دو بخش اصلی است. پليت و پليت ستر كه در طول گردش كار برای انجام فرآيند به آنها نياز است. پليت ستر اطلاعات، تصوير و يا متن را از كامپيوتر گرفته و آن را توسط ابزار نگاشت روی پليت انتقال مي دهد. رايج ترين انواع پليت سترها شامل حرارتی، نور مرئی و جوهرافشان است. پليت سترهای حرارتی تصوير يا متن را از طريق سخت كردن مناطق تصويري )مركب دوست) يا برداشتن مناطق غيرتصويري به روي پليت انتقال مي دهند. پليت ها از جنس آلومينيوم است، اين در حالی است كه مي تواند از جنس كاغذ، پلي استر و يا چند فلزی نيز باشد. پايه پليت های چند فلزی ميتواند از جنس فولاد و يا آلومينيوم باشد كه يک لايه مسی روي آن اندود شده است و يا دارای پايه مسی باشد كه يک لايه كروم روی آن اندود شده است.

اين پليت ها به طور معمول برای تيراژهاي بالا استفاده مي شود. در حالي كه پليتهای كاغذي و پلی استري برای تيراژهايی بين ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ دور ماشين استفاده مي شوند. پليت های كاغذی و پلی استری نسبت به پليت های فلزی ارزانتر هستند. اگر چه در ابتدا پليتهای پلی استری مشكلات تا شدن و يا كش آمدگی را داشتند، اما با استفاده از تكنولوژی های پيشرفته بر اين مشكلات غلبه كردند.

پوشش هايي (ژله هايی) كه بر روي پليتها استفاده مي شود، انواع مختلفی دارد كه از جمله آن می توان به تركيبات ديآزو اشاره كرد كه يک تركيب آلی است و عمر مفيد پليت را تا يک سال افزايش می دهد. بيشترين موادی كه به عنوان ژله بر روی پليت ها استفاده می شوند مواد فتوپليمر )پليمرهاي حساس به نور) هستند كه يک پوشش آلی با مقاومت الكتريكی و مقاومت در برابر خراش بالا هستند. اين پوشش ها باعث افزايش ميزان تيراژ و همچنين عمر مفيد پليت می شوند. نسل جديد پليت های فتوپليمر، مواد رنگزای حساس به نور هستند كه می توانند در معرض ديودهای ليزر- كه در سيستم های ديجيتال نگاشت تصوير استفاده مي شوند- قرار بگيرند. پليت های حاوی هاليد نقره و يا هالوژن های نقره به طور معمول تيراژ را تا ۳۵۰ هزار دور افزايش می دهند. آنها كيفيت بالای چاپ مشابه پليت های حرارتي را فراهم می كنند و براي تكنولوژی هاي ليزر و نور بنفش بسيار مناسب هستند. اين در حالي است كه نور روز بر روی پليت های حرارتی تأثيری نداشته و وضوح چاپ بسيار بالايی را ارايه مي دهند. پليت هاي حرارتي مي تواند سوزانده شده و به طور معمول كيفيتي بالای ۲۰۰ lpi دارد.

تكنولوژی های  CTP اصلی ترين تكنولوژی هايی كه در سيستم های CTP موجود در بازار استفاده مي شود: شامل UV  ديجيتال، حرارتی، نور مرئی و جوهرافشان است. در تكنولوژی UV ديجيتال، پليت‌ها در معرض نور UV)فرابنفش) قرار گرفته و سپس برای عمليات ظهور روی ماشين چاپ قرار مي گيرند كه در آنجا واحد شستشو، نواحی غيرتصويري يا مناطق آب دوست را جدا مي كند. در مورد سيستم های CTP كه توسط نور مرئی كار می كنند می توان گفت كه اين ماشينها تنها تحت شرايط خاصی با منبع نوری كنترل شده ای كار می كنند، زيرا نور مرئی باعث از بين رفتن سطح حساس به نور پلیت‌ها مي شود.

تكنولوژی ليزر كه براي ديودهای ليزری محدوده نور مرئی يا فرابنفش استفاده می شود، از سيستم های CTP حرارتی ارزانتر بوده و بنابراين برای چاپكاران بازار قطع های يک ورقی و ۲ ورقی مناسبتر است. لامپ های مرئی نيز به عنوان ديودهای بنفش شناخته می شوند، زيرا اكثر آنها توسط يک ديود ليزر بنفش كار می كنند. ديودهای ليزری بنفش مي توانند بيش از ۲۰۰ خط در هر ترام را توليد كنند. عيب بزرگ  ديودهای بنفش اين است كه آنها فقط تحت شرايط خاص و كنترل شده ای كار مي كنند و ممكن است نتوانند پليت هايی با كيفيت يكسان توليد كنند.

سيستم های CTP حرارتی، از حرارت برای انتقال تصاوير و يا متن بر روی پليت استفاده می كنند. آنها در نور اتاق و يا نور روز كار مي كنند و می توانند چاپ با كيفيت و وضوح بالا انجام دهند. اگر چه كار كردن با سيستم های حرارتي آسانتر است، ولی نسبت به سيستم های CTP نور بنفش هزينه و مصرف انرژی بيشتري دارند.

بیشتر بخوانید : چاپ افست چیست؟

انواع پلیت در سیستم حرارتی 

انواع پليت هايي كه در سيستم هاي كامپيوتر به پليت حرارتی استفاده مي‌شود شامل موارد زير است :

 – پليت هاي بدون نياز به مواد شيميايي كه به طور مستقيم در دستگاه CTP قرار گرفته و به هيچ فرآيند ظهوری نياز ندارد. اين پليت ها به هيچ فرآيند تكميلی نياز نداشته و به طور معمول تنها برای محافظت از مناطق تصويری تا زمان چاپ بر روی اين پليت ها صمغ زده می شود.

استفاده از اين پليت، زمان عمليات پيش از چاپ را كاهش و سرعت توليد را افزايش می‌دهد، همچنين از بروز خطاهای احتمالی به هنگام توليد پليت جلوگيری مي كند. علاوه بر اين، ضرري برای محيط زيست نداشته و مواد شيميايی مصرفی و پساب توليدی آنها كاهش يافته است.

Presstek  يكي از شركت های بزرگی است كه پليت های بی نياز به مواد شيميايی را عرضه می كند. اين پليت ها پس از عمليات نگاشت در پلیت ستر، تنها به شست و شو با آب نياز دارند.

مزایای سیستم پلیت ستر یا Ctp چیست ؟

با وجود تحولات گسترده در سیستم هایی CTP نمی توان این سیستم را متداول ترین سیستم برای گرفتن خروجی در عرصه چاپ در نظر گرفت. هنوز هم بسیاری از دست اندرکاران چاپ تمایلی به تغییر سیستم گردش کار خود ندارند، حتی بعضی از آنها از این مسأله هراس دارند که ممکن است CTP توان بازگرداندن سرمایه ای را که برای نصب و راه اندازی این سیستم شده است، نداشته است.

 نباید فراموش کرد که استفاده از CTP و بهره برداری مؤثر آن مستلزم استفاده از یک سیستم گردش کار تمام دیجیتال می باشد. از سوی دیگر، مشتریان نیز باید بتوانند فایل های دیجیتال دقیق و کاملی ارائه کنند که فاقد هر گونه عیب و نقصی باشد. در غیر اینصورت، چاپچی را باید مسئول تمام اقدامات بعدی در نظر گرفت. لذا می توان عدم تحویل و مدیریت فایل دیجیتال را مانع اصلی استفاده از سیستم های CTP در بسیاری از چاپخونه ها به حساب آورد.

با این حال، فرآیند تولیدی مبتنی بر دیجیتال، تمام بخش های عرصه رسانه را در بر گرفته و استفاده از گردش کار دیجیتال تسهیل شده است. لذا بسیاری از کاشناسان، بازار CTP را یک بازار در حال رشد می دانند.

اوضاع CTP

در حال حاضر، فناوری CTP به تدریج به گونه ای پیش می رود که تمام حیطه های عرصه چاپ را تحت تأثیر خود قرار میدهد. پلیت های متعددی در بازار وجود دارند که از جمله آنها می توان به پلیت های بی نیاز از دارو اشاره کرد. بسیاری از چاپخانه داران که قصد ورود به عرصه CTP را دارند با این سؤال اساسی مواجه می شوند که آیا زمان استفاده از پلیت های بی نیاز از دارو فرا رسیده است؟

در واقع، باید پلیت های بی نیاز از دارو را یکی از مراحل مهم و منطقی در تحولات صورت گرفته در حیطه CTP به شمار آورد؛ زیرا موجب حذف بسیاری از فرآیندهای پرهزینه شده است.

در حال حاضر، استفاده از پلیت های بی نیاز از دارو به امری کاملا منطقی در میان اکثر چاپخانه داران تبدیل شده و بسیاری از آنها به استفاده از این سیستم تمایل پیدا کرده اند.

به گفته مقامات شرکت AGFA، در حال حاضر، بیش از ۵۰۰ مشتری این شرکت از “آزورا” پلیت بی نیاز از داروی تولیدی این شرکت استفاده می کنند. آمار ارائه شده توسط شرکت های فوجی و کداک نیز حاکی از افزایش تمایل مشتریان به استفاده از پلیت های بی نیاز از دارو حکایت دارد. اما استفاده از فناوری CTP دارای مزایای متعددی است.

چایچی با استفاده از این فناوری می تواند سرعت عمل بیشتری داشته و نیز کار تحویل داده شده از کیفیت و رجیستری بالایی برخوردار است. همچنین استفاده از فناوری CTP موجب صرفه جویی در مصرف مواد می شود. یکی دیگر از مزایای استفاده از CTP، افزایش سطح رضایت مندی مشتریان است.

همچنین از لحاظ اقتصادی نیز قیمت پلیت های دیجیتال کاهش می یابد، زیرا خروجی مستقیم پلیت به معنای حذف فیلم است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، بسیاری از چاپخانه هایی که از فناوری CTP استفاده می کنند، به این نتیجه رسیده اند که استفاده از این فناوری، استفاده بهینه از دستگاه چاپ را به دنبال دارد. لذا در می یابیم که این اقدام به بازگشت سریع تر سرمایه منجر می شود، زیرا رمز موفقیت در هر کار و تجارتی، بازگشت سریع سرمایه است.

استقبال از گردش کار دیجیتال

 اکثر چاپخانه دارانی که قصد سرمایه گذاری بر روی سیستم های CTP را دارند، نگران نوع فناوری خروجی نیستند. بسیاری از آنها نگران استفاده از گردش کار دیجیتال هستند، زیرا همان گونه که گفته شد، استفاده از CTP مستلزم مدیریت و تولید فایل به صورت دیجیتال است. ممکن است نصب و راه اندازی گردش کار دیجیتال، امری سخت و دشوار تلقی شود، اما نباید نقش مدیریت کارآمد داده های دیجیتال در اتوماسیون و بهینه سازی فرآیند در هر چاپخانه مدرن و پیشرفتهای نادیده گرفت.

متخصصین این فناوری به دنبال راهکارهایی بوده اند تا از طریق فرمت JDF گردش کار چاپ را با سایر سیستم های تجارتی ترکیب کنند.

امروزه شیوه هایی ابداع شده اند که مدیریت داده های دیجیتال را به راحتی امکان پذیر می کنند. در گذشته ای نه چندان دور، استفاده از اسکنرهای کپی دات بسیار مشکل بود، اما امروزه امکاناتی فراهم شده است که به راحتی و با حداقل هزینه می توان فایل های دیجیتال را با حداکثر رزولوشن از طرح اولیه تهیه کرد.

زمان و مکان شروع

پس از آن که چاپچی به استفاده از فناوری CTP تصمیم گرفت، باید به این نکته توجه داشته باشد که مهم ترین مسئله در معادله سرمایه گذاری بر روی این فناوری، استفاده از افرادی است که در این زمینه دارای تخصص باشند. اگر چاپخانه دار پیش از خرید، نصب و راه اندازی سیستم های CTP با افراد متخصص و مجرب در این زمینه مشورت کند، يقينا بازگشت سرمایه وی تضمین خواهد شد. پس از هماهنگی افراد مسئول با طرح جدید سرمایه گذاری، باید تحولی اساسی را در پلیت ستر ایجاد کرد و نیازهای بعدی را مورد توجه قرار داد. لازم به ذکر است که انتخاب گردش کار مناسب به اندازه انتخاب یک پلیت ستر حائز اهمیت است.

در این عرصه، تولید کنندگان متعددی وجود دارند، لذا انتخاب تولید کننده به سیستم گردش کار، نوع دستگاه چاپ، اندازه ورق و … بستگی دارد. بسیاری از چاپخانه داران، طرح سرمایه گذاری خود را بر اساس نوع پلیت و ویژگی های آن انتخاب می کنند. سرمایه گذاری بر روی سیستم های CTP موقعیت مناسبی برای ارزیابی میزان پلیت های مورد استفاده فراهم می آورد.

3 نظرات
  1. حسام می گوید

    من چه طور می تونم با شما در ارتباط باشم ،؟

    1. محمد فیض آبادی فراهانی می گوید

      سلام
      همینجا لطفا پیغام بزارید
      در صورت خصوصی بودن منتشر نمی شود.

  2. رضاوحیدی می گوید

    سلام،وقت بخیر،بابت مطالب جذاب و علمیتون تشکر میکنم،جناب آقای مهندس فیض آبادی بنده اطلاعاتی راجع به چاپ بسته بندی لمینت و چسب مورد استفاده در این روش نیاز داشتم،اگر ممکن هست منو در این مورد راهنمایی بفرمایید.شماره تماس خودم رو هم براتون میزارم، هر اطلاعاتی کمک خیلی بزرگی در تکمیل پروژه ما هست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.