مرور رده

خرید کاغذ و مقوا

کاغذ چیست ؟

کاغذ چیست ؟

کاغذ، به ماده ای گفته می شود که از خمیر کتان، پنبه، کنف، چوب یا ضایعات کشاورزی ساخته شود و برای نوشتن از آن استفاده شود. کاغذ در اصطلاح علمی عبارت است از تراکم الیاف سلولزی که به طور نامنظم داخل یکدیگر شده و در نتیجه یک ماده‌ی فشرده به دست دهد که در ابعاد و اوزان مختلف است.

کاغذ از زمان اختراع آن تا به امروز قابل اعتماد‌ترین وسیله انتقال اندیشه بشر بوده است و نقش مهمی در جمع آوری و ذخیره اطلاعات و دانش بشر که نتیجه ای از تجربیات و تفکرات اوست دارد. از این رو با پیدایش مرکب و صنعت چاپ و مواد رنگ دار این اندیشه بشری با ابزار نوین در آمیخت و امروزه به صورت یک پدیده‌ی مهم، با آن برخورد می شود.

کاغذ بافتی از الیاف گیاهی است که مرغوبیت آن به مواد اولیه و چگونگی عمل آوری آن بستگی دارد. از نظر کیفیت، بهترین کاغذها از الیاف کتان و پنبه به دست می آیند. کاغذ ساخته شده از چوب کاج در جایگاه دوم و کاغذ نیشکر نیز پس از آن قرار می گیرد.

کاغذ هم مثل پارچه پشت و رو دارد. روی کاغذ آن طرفی است که در کارخانه کاغذسازی به طرف نمد قرار می گیرد و صاف تر است. پشت کاغذ آن طرفی است که در کارخانه زیر کار است و روی آبکش قرار می گیرد. طبعا چاپ روی طرف مرغوب تر انجام خواهد شد.

برای صاف کردن پشت کاغذ آن را از زیر نوردهای پرس برای عبور می دهند. این کار (ساتیناژ) نام دارد. برای تشخیص پشت و روی کاغذ آن را برش می دهند، پس از برش، ليه الياف به سوی پشت کاغذ خم می شوند و اگر لبه کاغذ را با انگشتان لمس کنیم متوجه لبه دار بودن یک طرف آن می شویم. کاغذهای مرغوب تر دارای مواد سلولوزی بیشتری هستند و سفیدترند. کاغذهای نامرغوب مواد چربی بیشتری دارند و زردترند. کاغذهای نامرغوب با گذشت زمان و به ویژه بر اثر گرما، شکننده می شوند و ممکن است موریانه آنها را بخورد.

کاغذهای گلاسه مرغوب ترین نوع کاغذ هستند که هر چه سنگین تر باشند (گرماژ آنها بالاتر باشد)، کیفیت چاپ روی آنها بهتر است. معمولا کارهای رنگی و یا اعلا را روی کاغذ گلاسه چاپ می کنند. باید توجه داشت که هر چه مقدار و تعداد رنگ ها بیشتر باشد، کاغذ گلاسه سنگین تری لازم است.

قیمت خرید کاغذ چگونه است ؟ 

کاغذ و مقوا از مهم ترین سطوح چاپ شوندۀ مورد استفاده در چاپ های مختلف خصوصا چاپ افست است.  برخی از ویژگی های کاغذ و مقوا (رنگ، جنس و …) تأثیر مستقیمي بر کیفیت چاپ دارند و ناظر چاپ علاوه بر شناخت این ویژگی ها باید به تأثير آن ها بر چاپ توجه کافی داشته باشد. اين ويژگي ها شامل اندازه كاغذ، راه و بيراه، جرم و ضخامت و انواع كاغذهاي مورد استفاده در چاپ و درخشش و سفيدي و بازتاب آن ها هستند.

تاریخچه کاغذ

کاغذ از زمان اختراع خود تا به کنون از قابل اعتمادترین ابزارها برای انتقال اندیشه بشر بوده است و نقش مهمی در ذخیره و جمع آوری دانش و اطلاعات بشر داشته است. با پدیدار گشتن زبان، قالب های خشتی به عنوان کاغذ مورد استفاده مردم قرار می گرفت. پیش از ساختن کاغذ مردمان باستان از همین شیوه یعنی کنده کاری بر روی لوح های گلی، سنگ و چوب نظرات خود را به یادگار می گذاشتند. دست کم از هزاره ی دوم پیش از میلاد انسان ها دریافتند که می توانند از پوست جانوران استفاده کرده و از آن کاغذ چرمی بسازند. اما مصریان باستان نزدیک 2هزار سال پیش از میلاد از گیاه پاپیروس که گونه ای از نی می باشد یک نوعی از کاغذ را می ساختند که به پاپیروس معروف شده است . اولین ملتی که در جهان موفق به ساختن کاغذ شدند چینی ها بودند  در سال 105 بعد از میلاد تاسی لون موفق به ساختن کاغذ شد این کاغذ در اواسط قرن دوم هجری به سرزمین های اسلامی رسید. در گذشته کاغذ ایرانی بهترین کاغذ به شمار می رفت. صنعت کاغذ سازی در ایران از قرن 17 میلادی به بعد رواج پیدا کرد و فعالیت های کاغذ سازی با تاسیس اولین کارخانه کاغذسازی با استفاده از کاغذهای باطله در سال 1313 شمسی در کرج شروع شد.درسال 1798 میلادی نیز رابرت فرانسوی دستگاه کاغذسازی را اختراع کرد. امروزه کشورهای چین، آلمان، ژاپن و سویس مقدم بر دیگر کشورها در ساخت کاغذ هستند و انواع و اقسام کاغذهای رنگی و سفید را تولید می کنند.

مواد تشکیل دهنده کاغذ

کاغذ ماده ای مصنوعی است که از مواد مختلف تولید می شود. چوب یک ماده اصلی برای ساخت کاغذ است  اما کاغذ را می توان از پنبه و نیشکر و … نیز ساخت. کاغذ در جهان غرب و قبل از اختراع ماشین های کاغذسازی  در نیمه ی اول قرن 19 از الیاف پنبه یا کتان تهیه می شد اما درحال حاضر حداقل 30 درصد  کاغذ تولیدی از الیاف گیاهی نظیر باگاس که تفاله نیشکر می باشد،نی و کاه ساخته می شود. کاغذ یکی از فراورده های مهم چوبی است که برای ساختن خمیر آن بیشتر از چوب  درختان سوزنی برگ به علت الیاف طولانی تر آن نسبت به دیگر درختان استفاده می شود از این رو در می یابیم درختان با الیاف طولانی تر برای ساخت کاغذ مناسب تر هستند.

فرایند تولید کاغد

اولین مرحله در فرایند تولید کاغذ از چوب با استفاده از ماشین پوست کنی و دستگاه توید تراشه و عبور تراشه ها از الک مخصوص آغاز می شود که قطعاتی با طول حداقل 4 و عرض حداقل 2 سانتی متر به دست می آید.مرحله ی دوم ساخت کاغذ از طریق مکانیکی یعنی بدون استفاده از مواد شیمیایی و توسط بخار آب جوش و تحت فشار زیاد انجام می شود که معمولا  برای تهیه کاغذهای ارزان کاهی مانند کاغذ روزنامه ها می باشد این مرحله تولید خمیر و پختن چوب است.مرحله ی بعد مرحله شستشوی خمیر کاغذ با استفاده از محلول 3 درصد سود در دمای 45 تا 50 درجه سانتی گراد به مدت یک تا دوساعت است. لازم به ذکر است که برخلاف باور همگان در رابطه با اینکه ساخت کاغذ یک فرایند مکانیکی است،پدیده های شیمیایی نیز نقش برجسته ای را ایفا می کنند. مرحله ی بعدی خشک کردن خمیر کاغذ می باشد که با استفاده از دستگاه تمیزکننده و پرس های قوی انجام می شود و اما در مرحله ی آخر با عبور خمیر خشک شده از میان غلتک های مخصوص آن ها را به صورت صفحات کاغذ در می آورند و توسط دستگاه برش آنرا در اندازه های سفارش شده و مورد نیاز بازار برش داده و بسته بندی می کنند.

راه و بی راه کاغذ یا خواب کاغذ چیست ؟

سطح کاغذ دارای خواب یا راه است. به هنگام چاپ باید کاغذ طوری به ماشین خورانده شود که راه آن موازی محور سیلندر بوده و در صحافی کتاب نیز باید خواب کاغذ موازی عطف کتاب باشد. هرگاه خواب یا راه کاغذ موازی عطف کتاب نباشد، برگ‌های کتاب حالت افتادگی ندارند بلکه به حالت ایستا ده رو به بالا قرار می‌گیرند و خواننده آن را با فشار می خواباند، در نتیجه کتاب زودتر فرسوده می‌شود.

کارخانه های کاغذسازی در دنیا، رول های کاغذ را به صورت ورق برش داده و سپس ورق کاغذ را در اندازه های گوناگون بریده و پس از بسته بندی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهند.

راه و بیراه کاغذ و مقوا به دو صورت فلش و یا SG و LG نشان داده می شود. Long Grain یعنی اینکه راه کاغذ موازی ضلع بلندتر است و Short Grain یعنی راه کاغذ موازی ضلع کوچک تر است. علامت فلش روی لفاف کاغذ، نشان دهنده راه کاغذ است؛ یعنی اگر فلش موازی ضلع بزرگ تر باشد، راه کاغذ در جهت ضلع بزرگ تر است و اگر فلش در امتداد ضلع کوچکتر کاغذ قرار گیرد، راه کاغذ، راه کاغذ در جهت ضلع کوچک تر است.

باید توجه داشت که راه کاغذ هنگام چاپ باید موازی محور سیلندر ماشین چاپ باشد. به عنوان مثال اگر یک نوع کاغذ ۷۰ × ۱۰۰ برای ماشین 4/5 ورقی راه باشد، وقتی آن را از وسط نصف کنیم که در ماشین دو ورقی استفاده شود، بیراه وارد ماشین خواهد شد؛ بنابراین بهتر است هنگام خرید کاغذ، به راه و بیراه آن نسبت به ماشینی که قرار است آن را چاپ کند، آگاهی داشته باشیم. برای تشخیص راه یا خواب کاغذ، چند روش معمول است، از جمله:

  • کاغذ از طرف خواب آن خیلی راحت پاره می شود ولی اگر آن را با دست از طرف مخالف پاره کنیم، مقاومت دارد و نیروی بیشتری را برای پاره شدن می طلبد.
  • اگر دو نوار از لبه پاییتی و کتاری کاغذ ببریم و کنار هم بگذاریم آن نواری که به راه نیست. لبه‌اش برمی گردد.

گرماژ کاغذ 

یکی از مشخصه ها برای شناخت کاغذ، گرماژ آن است. کاغذ تحریر ۷۰ یا ۸۰ گرمی و گلاسه ۱۲۰ یا ۱۳۵ گرمی واژه هایی آشنا در دنیای انتشارات هستند. این گرماژ نشان دهنده وزن یک مترمربع از آن نوع کاغذ است. مثلا وزن یک متر مربع کاغذ ۷۰ گرمی ۷۰ گرم است. وزن کاغذ برش خورده از فرمول زیر تعیین می شود و شما به راحتی می توانید با وزن نمودن دقیق کاغذ برش خورده گرماژ آن را | به دست آورید. واحد طول و عرض در این فرمول سانتیمتر است.

گرماژ = طول × عرض 10,000,000×وزن کاغذ به کیلوگرم

در کاغذهای کاربن لس (NCR) که به کاغذهای خود کپی مشهور هستند باید توجه شود که این کاغذها زمان مصرف دارند و پس از تاریخ مصرف، حساسیت خود را از دست می دهند.

شرایط نگهداری و استفاده از کاغذ

به جهت تأثیر منفی عوامل محیطی بر کیفیت کاغذها لازم است در صورت نیاز به نگهداری طولانی مدت کاغذهای مصرفی، حتما شرایط زیر را رعایت فرمایید تا کیفیت آخرین واحد محصول مصرفی در حد مطلوب حفظ شود.

  • توصیه می شود برای استفاده بهتر و افزایش عمر دستگاه خود از کاغذهای استاندارد و با مشخصات معرفی شده در راهنمای دستگاه استفاده نمایید.
  • از قرار دادن کاغذ در محل های مرطوب، دارای گردوغبار و دوده و در زیر نور مستقیم خورشید جلوگیری کنید.
  • در صورت امکان کاغذ را داخل بسته نگهداری نمایید.
  • حداکثر تعداد مجاز چیدن بسته ها بر روی یکدیگر را رعایت کنید. این تعداد با توجه به وزن محصولات متغیر است. افزایش تعداد بسته های روی هم موجب وارد شدن فشار مضاعف به بسته های زیرین و افت کیفیت می شود.
  • شرایط محیطی مناسب برای نگهداری کاغذها دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد و رطوبت ۳۰ تا ۹۰ درصد RH است.
  • در صورت امکان کاغذها را روی پالت چوبی و یا پلاستیکی قرار دهید تا از رطوبت کف زمین در امان باشند.
  • در هنگام چیدن کارتن ها دقت کنید که به صورت ایستاده روی هم چیده شوند و از قرار دادن کارتن به صورت خوابيده جدا خودداری کنید. این عمل موجب آسیب دیدن لبه های کناری کاغذ شده و ممکن است موجب گیر کردن کاغذ در دستگاه شما شود.
  • به نشانه ها و علائم روی بسته توجه کنید.

درجه بندی کاغذ و مقوا

محصولات کاغذی بر اساس وزن هر مترمربع برحسب گرم به دو دسته تقسیم می شوند :

الف) کاغذهایی که از یک لایه تشکیل شده اند و وزن هر مترمربع آنها بین ۲۵ تا ۳۰۰ گرم است.

ب) مقواها که به طور معمول از لایه های متعدد تشکیل شده اند و وزن هر مترمربع آنها بین ۱۷ تا ۹۰۰ گرم است

کاغذها

مرز تقسیم بندی بین کاغذ و مقوا کاملا مشخص نیست و دلیل آن این است که وزن سبک ترین مقوا از سنگین ترین کاغذ کمتر است. در تعیین این مرز کاربرد نسبت به وزن نقش مهم تری دارد. به طور کلی می توان گفت که کاغذ برای چاپ و مقوا برای بسته بندی استفاده می شود.

کاغذها بر اساس مواد تشکیل دهنده به دو گروه تقسیم می شوند :

الف) کاغذهای حاوی چوب با کاغذهایی که از تفاله مکانیکی ساخته میشوند که انواع این کاغذها عبارت اند از:

  • کاغذهای چاپ روزنامه که با کلا از تفاله مکانیکی ساخته میشوند و با مقدار کمی (حداکثر تا ۱۵ درصد) تفاله شیمیایی تصفیه شده دارند. امروزه به طور روزافزون به جای تفاله مکانیکی از فیبرهای بازیافتی استفاده می شود.
  • کاغذهای مجله بدون پوشش که در ساخت این کاغذها به طور معمول از ۵۰ تا ۷۰ درصد تفاله مکانیکی، ۱۰ تا ۲۰ درصد تفاله شیمیایی تصفیه شده و همچنین ۱۵ تا ۳۰ درصد سایر مواد افزودنی استفاده می شود.
  • کاغذهای پوشش دار مجله که حاوی ۰ تا ۹۰ درصد تفاله مکانیکی، ۲۵ تا ۰ درصد تفاله خاک اره تصفیه شده و ۲۰ تا ۳۰ درصد مواد پرکننده و رنگ پوششی هستند

ب) کاغذهای چاپی بدون چوب (کاغذهای ترم) که به طور عمده از تفاله شیمیایی و کمتر از ۱۰ درصد تفاله مکانیکی ساخته می شوند. انواع این نوع کاغذها عبارت اند از:

  • کاغذهای چاپ بدون پوشش که از ۵۵ تا ۸۰ در صد تفاله تصفیه شده چوب، حداکثر تا ۳۰ درصد تفاله تصفیه شده خاک اره و ۱۰ تا ۳۰ درصد سایر مواد پرکننده ساخته می شوند.
  • کاغذهای چاپ روکش دار که در این نوع کاغذ ضخامت لایه پوشش به مورداستفاده کاغذ بستگی دارد. انواع دیگر کاغذ عبارت اند از:
  • – کاغذهای بسته بندی و لفاف
  • – کاغذهای تیشو
  • – کاغذهای پشت چسب دار (لیبل)
  • کاغذهای ضد چربی – کاغذهای دیواری

مقواها

مقواها به طور عمده از تفاله های شیمیایی و مکانیکی و فیبرهای بازیافتی ساخته میشوند. مقواها را با توجه به مورداستفاده آنها می توان به 4 دسته کلی تقسیم کرد:

الف) مواد خام مورد استفاده برای ساخت ورق که شامل لایه سطحی و لابه موج دار میانی ورق های کارتن است.

ب) مقواهای جعبه که برای ساخت انواع جعبه مقوایی بسته بندی استفاده می شوند و شامل تقسیمات متعدد هستند.

پ) مقواهای بسته بندی مایعات

ت) مقواهای گرافیکی که در ساخت محصولاتی از قبیل كارث، فایل، پوشه، محافظ و پوشش دهنده ها کاربرد دارند. .

ابعاد کاغذ

عرض کار یک ماشین چاپ معمولا هماهنگ با استانداردهای اندازه گیری بین المللی تعیین می شود. در اروپا استاندارد بین المللی ایزو (IS0) مورداستفاده قرار می‌گیرد. آمریکا از سیستم انگلیسی استفاده می کند و در ایران نیز برای اندازه گیری کارهای چاپی از استاندارد ورق (یک ورقی، دو ورقی، چهار و نیم ورقی) استفاده می‌شود که مشکلات عدیده ای در بردارد. اول این که اندازه ورق با استانداردهای اروپایی و آمریکایی همخوان نیست و دوم آن که این اندازه دقیق نیست.

کاغذهای سایز ایزو شامل انواع کاغذها و مقواها با گرماژها و جنس های مختلف می شود. در سیستم ایزو، پنج مجموعه سایز وجود دارد. این سایزها ، A، RA ,SR , B و C هستند.

A : کاغذ سایز A به صورت استاندارد برش خورده هستند و برای کارهای چاپی که به صورت لب بر عرضه نمی شوند و به برش احتیاج ندارند مناسب هستند.

 RA : دو درصد از سایز  A بزرگتر است. این سایز کاغذ برای کارهای چایی لب بر و یا کارهایی که به یک برش مختصر احتیاج دارند و با روی لبه کاغذ باید نوار کنترل رنگ ((Color Bar چاپ شود به کار می روند.

SR : ده درصد از سایز A بزرگتر است. این سایز کاغذ برای کارهای چاپی لب بر و با کارهایی که به لبه پهن برای برش بزرگ یا صحافی نیاز دارند و یا روی لبه کاغذ باید یک نوار پهن کنترل رنگ چاپ شود مناسب هستند.

B : معادل ۱۸ درصد بزرگ تر از سایز A است. از این سایز کاغذ برای چاپ پوستر، نقشه و جداول دیواری استفاده می‌شود.

C : از این سایز کاغذ یا مقوا برای ساخت پوشه، پاکت و کارهایی که باید در قطع A4 برش بخورند استفاده می شود.

در هر کدام از این مجموعه ها، ابعاد ورق ها دو برابر یک سایز کوچک تر است. نسبت طول به عنوان مثال در سایز A ورق A0 یک متر مربع است. ورق A1 نصف 0A است و مساحت آن نیم متر مربع است. مجموعه ورق های سایز A از A0 (بزرگترین سایز) شروع شده و به A10 (کوچک ترین سایز) ختم می شود. ورق A0 سایز اصلی و پایه است.

از آنجایی که سایز A4 استفاده عمومی دارد کسانی که با سیستم ایزو کار می کنند و به آن عادت دارند برای سایزهای بزرگ تر از ضریب A4 استفاده می کنند. برای ماشین های رول در سیستم ایزو، کاغذ به صورت رول در ابعاد A5 ، A3 ،A4 و A1 عرضه می‌شود.

سایز کاغذ

 آنچه در بین دانشگاهیان رایج است تقسیم بندی بر اساس A و یا B و امثال آن است، مثل A4 اما کاغذی که در بازار موجود است و برای چاپ اوراق تبلیغاتی مصرف می شود غالبا در دو سایز است: اندازه ۱۰۰*۷۰ سانتی متر که اصطلاحا چهار و نیم ورقی خوانده می شود و 60*90 سانتی متر که به سه ورقی مشهور است.

تعداد برگ های کاغذ در یک بسته :

کاغذها در ضخامت ۱۰۰ گرم به پائین در بسته های ۵۰۰ تایی بسته بندی می شود و برای کاغذهای تا ضخامت ۱۷۰ گرم در بسته های ۲۵۰ برگی و برای ضخامت های بالاتر، از بسته های ۱۲۵ یا ۱۰۰ تایی استفاده می شود. برای برش کاغذ و استفاده به صورت A4 از سایز 4 ورقی (۷۲ × ۹۰) استفاده می شود. برای چاپ کتاب رقعی از کاغذ سه ورقی و برای چاپ کتاب وزیری از کاغذ چهار و نیم ورقی استفاده می شود.

خصوصیات مهم فیزیکی مقوا و کاغذ

 – میزان رطوبت : کاهش وزن کاغذ و مقوا پس از خشک شدن تا رسیدن به وزن ثابت؛

– میزان خاکستر : میزان خاکستری که پس از سوختن باقی می ماند؛

– سنگینی : جرم یک متر مربع کاغذ بر حسب گرم؛

– ضخامت : ضخامت کاغذ و مقوا

– تعداد لایه ها و ابعاد : ابعاد ورق و تعداد لایه های فلوت و لاینر تشکیل دهندهی مقوا؛

– لمس : نسبت ضخامت کاغذ و مقوا بر حسب یک‌هزارم میلی متر به سنگینی آن بر حسب گرم در متر مربع

– جهت ساخت : جهت عمده ی الیاف سازنده ی کاغذ؛

– درجه‌ی چسبندگی با جذب آب : میزان مقاومت کاغذ و مقوا در مقابل جذب آب؛

– کشش لوله‌ی مویین : میزان بالا رفتن آب برحسب میلی متر؛

– پرداخت : شامل پرداخت یک طرفه، براقی و نمای بدون پرداخت؛

– رنگ : سفید با رنگ نشده، کم رنگ، پررنگه نیمه رنگ؛

– تمیزی : تا تمیزی، طبیعی، تميز؛

– نفوذ هوا : تخلخل و میزان عبور هوا از منافذ؛

– صافی: صیقلی بودن

– زبری : صافی و زبری سطح رویی با زیرین

– کاسی : پیچ و تاب ورقه های مقواء

– بافت : چگونگی تشکیل و بافت تشکیل دهنده ی کاغذ یا مقواء

– براقیت : میزان انعکاس نور که به صورت غیر براق، کمی براق، نیمه براق و براق است.

خصوصیات مهم مکانیکی مقوا و کاغذ

 – مقاومت به سایش؛

– کاهش مقاومت در برابر رطوبت؛

– مقاومت به مواد چرب؛

 – خمش مقواء

 – مقاومت به جدا شدن لايه هاء

 – مقاومت به لايه لايه شدن – لهیدگی؛

– مقاومت در مقابل کشش تا حد گسیختگی؛

 – مقاومت در برابر تا خوردن

 – مقاومت سطحی مقواء

– مقاومت در برابر سوراخ شدن؛

 – مقاومت در برابر پاره شدن

 – لیسه (نفوذپذیری کاغذ نسبت به هوا)۔

اثر عوامل محیطی بر روی کاغذ و مقوا

عوامل مهم و مؤثر بر بسته های مقوا و کاغذ شامل رطوبت، دماء تور، گردوغبار، عوامل بیولوژیکی، اسیدها و بازها می شوند.

رطوبت : با توجه به این که مقوا و کاغذ از الیاف چوبی تهیه شده اند و باز با توجه به خاصیت جذب آب توسط چوب، بسته های ساخته شده از کاغذ و مقوا به مرور زمان رطوبت نسبی محیط را جذب کرده و با محیط اطراف به حالت تعادل در می آیند. در صورت عدم استفاده از آهار و مواد افزودنی ضد رطوبت، الياف رطوبت را به خود جذب می کنند. همچنین پیوند میان الياف سست تر می شود. در رطوبت های بسیار بالا الياف و لایه های کاغذ و مقوا از هم جدا و متلاشی می شوند. رطوبت، مهم ترین عامل محیطی مخرب مقوا، کاغذ معمولی و فاقد آهار به شمار می رود.

دما : سبب خشک تر شدن الياف میشود و اثر چندانی بر چسب و مقاومت کاغذ و مقوای کارتن ندارد (غیر از چسب های ترموپلاستیک) ولی دمای بالا ممکن است سبب تغییر رنگ، قوس برداشتن مقواه سوختن و به همراه رطوبت منجر به رشد عوامل بیولوژیکی و مخرب شود.

نور : نور اگر سبب افزایش دما نشود، به تنهایی اثر چندانی روی کاغذ و مقوا نداشته و فقط ممکن است باعث تغییر رنگ ظاهری، سطحی و کمرنگ شدن علائم و تبلیغات چایی روی آنها شود. در صورت استفاده از چسب، نور سبب ضعیف شدن بعضی از اتصال ها نیز می شود.

گرد و غبار : ممکن است سبب سست شدن چسب های بین لایه ها و فرسایش سطحی کاغذ و مقوا شود، ولی به طور کلی اثر قابل توجهی بر آنها نمی گذارد.

عوامل بیولوژیک و مخرب : شامل باکتری ها، کپکهاء حشرات و جوندگان هستند که باید از کاغذ در برابر آنها حفاظت شود.

اسیدها و بازها : کلیه‌ی اسیدهای غليظ قوی مثل اسید سولفوریک، اسید کلریدریک و مانند اینها بر کاغذ و مقوا اثرگذار هستند. در این بین اسیدهای ضعیف و رقیق نظير اسید استیک و اسید فرمیک اثر کم تری دارند اما به هر حال بی تأثیر نیستند. این اثر بیشتر روی مقوا و کاغذهای بدون پوشش و با کاغذ و مقواهایی که آهار چندانی ندارند مشهود است، قلیایی ها نیز با غلظت بالای ۱۷٪ بر کاغذ و مقوا اثر می گذارند.

روغن ها و مواد چرب : از مقاومت کاغذ می کاهند و استحکام اولیه ی آنها را کاهش می دهند مگر آن که کاغذ یا مقوای موردنظر به شکل مقاوم در برابر چربی تهیه شده باشد یا با مواد دیگری پوشش یا لمینت شده باشد.

۱۰ تا بهترین نمایشگاه چاپ، بسته بندی و کاغذ و هدایای تبلیغاتی در ایران

بهترین نمایشگاه چاپ، بسته بندی و کاغذ و هدایای تبلیغاتی در ایران و شناخت آن میتواند به کسب و کارها، دانشجویان، علاقمندان به حوزه چاپ، بسته بندی، کاغذ، مقوا، مرکب و هدایای تبلیغاتی و صنایع وابسته کمک کند تا از جدیدترین تکنولوژی های فعال در…

خرید شاپینگ بگ آماده از کجا؟

خرید شاپینگ بگ در تعداد کم می تواند از جمله بسته بندی و در کنار بسته بندی های آماده مثل جعبه آماده، ساک دستی آماده، پاکت آماده، چاپ روبان، کاغذ پوستی آماده، کاغذ کرافت آماده، پاکت پنجره ای، برای بیزنس ها و کسب و کارهای آنلاین و آفلاین، فروش…

خرید گیپور کاغذی

خرید کاغذ گیپور معمولا به عنوان یکی از لوازم قنادی شناخته می‌شود اما این وسیله کاربردهای متفاوتی دارد. یکی از کاربرد های کاغذ دانتل یا گیپور در بسته بندی است. این کاغذ سفید و گرد انتخابی ارزان قیمت و در دسترس برای تزیین جعبه آماده و پاکت…

خرید کاغذ روغنی یا مومی

خرید کاغذ روغنی اغلب برای بسته بندی خصوصا بسته بندی شیرینی و کیک مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از کاغذ روغنی در کنار چاپ روبان یا جعبه آماده یا ساک دستی آماده اغلب طرفداران زیادی را همراه خود می کند . این مسئله ممکن است برای همه پیش…

خرید کاغذ کرافت آماده در تعداد کم

خرید کاغذ کرافت آماده اغلب برای بسته بندی و در کنار جعبه آماده یا ساک دستی آماده و یا پاکت آماده مورد استفاده قرار می گیرد. در کنار خرید کاغذ کرافت می توان از چاپ روبان یا روبان آماده نیز استفاده کرد که اغلب برای بسته بندی لاکچری تر نیز…

بسته بندی سازگار با محیط زیست چقدر هزینه دارد ؟

انتخاب مواد مناسب برای بسته بندی محصول، می تواند تاثیر زیادی در موفقیت محصول شما در بازار داشته باشد. در حالی که طراحی بسته بندی ای که ایجاد می کنید، در افزایش آگاهی از نام تجاری، محافظت از محصول شما، ارائه پیشنهادات شما و برقراری ارتباط…

چرا بازارهای دیجیتال هنوز به محصولات کاغذی نیاز دارند؟

بحث بین استفاده از کاغذ در مقابل رسانه های دیجیتال اغلب به عنوان نبرد بین نسل قدیمی و جوان و نحوه دریافت و ارسال اطلاعات به تصویر کشیده، می شود. از زمانی که بازار دیجیتال شروع به رونق کرد، چاپ بارها و بارها مانند یک جنگنده قدیمی و باهوش…

لمینت چیست و چه کاربردی در صنعت چاپ و کاغذ و مقوا دارد ؟

لمینت یک فرآیند پس از چاپ است که در آن یک لایه پلاستیکی شفاف به عنوان محافظ نازک بر روی سطح مقوای چاپ شده، اعمال می شود. لمینت اغلب در صنعت بسته بندی، چاپ جعبه، کارتن سازی، چاپ کارت ویزیت و چاپ دیجیتال کاربرد دارد. از انواع لمینت می توان به…

کاربرد فناوری نانو در صنعت کاغذ سازی چیست ؟

علوم و فناوری نانو موجب تحول در علم مواد شده و توسعه گستره ای از مواد جدید و بهبود یافته به وسیله نانو ساختارها را به دنبال دارد. این پیشرفت ها برای صنعت کاغذ می تواند از اهمیت حیاتی برخوردار باشد. با کاهش ابعاد نانو مواد به پایین تر از…

زندگی بدون کاغذ؛ غیر ممکن نیست !؟

اگر چه در سال های اخیر ناشران و شرکت های رسانه ای توجه ویژه ای به کاربران اینترنت و خوانندگان الکترونیکی داشته اند اما به نظر می رسد که آنها نسبت به کنار گذاشتن کاغذ کاملا بی میل هستند. بررسی های اخیر نشان می دهد که هنوز جوانان اروپایی…