چرا آموزش چاپ فلکسوگرافی یک دغدغه امروز به حساب می‌آید؟

0

هر چند در عصر دیجیتال زندگی می کنیم اما هنوز محصولات چاپی از اهمیت زیادی برخوردار هستند و نمی توانیم به راحتی از آنها دست بکشیم. این محصولات فقط در زمینه بسته بندی نمی باشد در واقع هر روز با محصولاتی از قبیل روزنامه اقلام پستی کتابچه ها آگهی تبلیغاتی و همچنین کتاب و کاتالوگ و کارت ویزیت و تراکت و بروشور سر و کار داریم.

محصولات چاپی در مقایسه با رسانه ی دیجیتال دارای محاسنی می باشند. از جمله این محاسن می توان به قابل مطالعه بودن محصولات چاپی در هر مکان و هر زمان و بدون نیاز به تجهیزات فنی خاص اشاره کرد.بعلاوه حمل کتاب مجله روزنامه و غیره حتی در هنگام سفر نیز بسیار راحت تر از رسانه های دیجیتال می باشد. محصولات چاپ شده در هجوم اطلاعات آرامشی را به ما ارزانی می دارند که بر خلاف اطلاعات روی صفحه مانیتور همیشگی می باشد.
به خاطر بسپارید که کتاب رسانه ای است که از دوران باستان و سالیان سال قبل از پیدایش چاپ وجود داشته است. با توجه به این پیشینه کتاب شیئی زیبا بوده که فقط آنرا به خاطر اطلاعات درونش خریداری نمی کنند بلکه گاهی اوقات کتاب را به دلیل تذهیب و مواد مصرفی با ارزش آن به عنوان یک شی زیبا و محصول با کیفیت خریداری می نمایند. البته فقط ویژگی ظاهری نیست که مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهد بلکه حتی حسی که از ساختار سطح جلد به مخاطب القا می شود و یا بوی مرکبی که با ورق زدن آن متصاعد می شود نیز بر مخاطبان کتاب تاثیر گذار است. بنا براین می توان گفت که کتاب تمامی حسهای آدمی را تحت تاثیرقرار می دهد و این یک حُسن ارزشمند محصولات چاپی است که باید آن را ارج نهاد.
با توجه به نکات فوق هنوز سر و کار داشتن با فرآیندهایی از قبیل چاپ عملیات تکمیلی و صحافی حائز اهمیت است. فقط در صورت کسب دانش در مورد مراحل فنی عوامل موثر و المان های مواد مصرفی قادر خواهیم بود که محصولات جاپی با ارزش تولید نماییم.
صنعت چاپ در کشورها سابقه ای دیرینه دارد شاید پیش تر از بسیاری صنایع جدید ، صنعت چاپ به کشورها وارد شد بنا بر این انتظار می رود از نظر نیروی کار متخصص و رعایت استاندارد های حرفه ای نیز نسبت به صنایع دیگر از موقعیت بهتری برخوردار باشد اما با نخستین مراجعه به چاپخونه و پایگیری یک کار چاپی به آسانی فهمیده می شود که این صنعت از نظر ترتیب نیروی کار ماهر و انتقال دانش فنی بس فقیر است و در این زمینه هیچ کار اساسی و قابل اعتنایی صورت نگرفته است .

نبود آموزش عالی معتبر چاپ و حتی دوره های کوتاه مدت آموزش فنی و حرفه ای در کشور انتقال دانش فنی را به طور عمده به آموزش استاد شاگردی محدود ساخته ، بنابراین نیروی کار دوره دیده هیچ سطحی (‌عالی تکنسین و کارگری ) تربیت نشده است . بخت خابیده آموزش چاپ به تازگی بسیار شده و طی چند سال اخیر آموزش ، نقل مجلس خانواده چاپ بوده و حرکت هایی در این زمینه صورت گرفته است . اما هنوز تا تحقق آموزش هدفمند و برنامه ریزی شده و کار بست آموخته ها در عمل و رعایت استاندارد های حرفه ای راه درازی در پیش داریم و تلخی تجربه های گذشته در کام ها از خوش بینی بر خدر مان می دارد . گستردگی و تنوع رشته ها چاپ و مواد مصرفی و روش های آن به گونه است که کسب تخصص در همه شاخه های آن نا ممکن می نماید . بنابراین آموزش چاپ در هه رشته ها و شاخه های آن مستزم برنامه ریزی دقیق ، سرمایه گذاری قابل توجه و ایجاد فضاها ، امکانات، کارگاه ها و آزمایشگاه های مناسب و همچنین توجیه مدیران و دست اندر کاران چاپ است و انجام چنین کار بزرگی تنها با مشارکت فعال خانواده بزرگ چاپ نهادهای صنعتی و مسؤلان دولتی این رشته مسیر می شود اما تازمانی که چنان موافقت و همیاری و اقدام بنیانی صورت نگرفته است ، نمی توان دست روی دست گذاشت باید عطش تشنگان دانش را در خانواده چاپ حتی به قدر جرعه ای یا قطره ای فرو نشاند .

مقدمه ای در مورد چاپ فلکسو گرافی

چاپ فلکسو از طریق انتقال مرکب بر روی کلیشه و سپس بر روی سطح چاپی یا لفاف انجام می شود. اما همه داستان فلکسو در این مختصر خلاصه نمی شود. ماشین چاپ فلکسو هم مانند اغلب ماشین های رول دارای سیستم ها و اجزای مختلفی است. سطح چاپ شونده از باز شدن رول تا جمع شدن آن در معرض تأثیر قسمت های مختلف قرار می گیرد و باید از هفت خوان خشک کن، غلطک های خنک کننده، چشم و دوربین، برش، رول جمع کن و … بگذرد.

طراحی محصولات فلکسوگرافی

طراحی محصولات فلکسوگرافی

از آنجا که طیف وسیعی از محصولات چاپی فلکسوگرافی مربوط به حوزه بسته بندی است، بنابراین لازم است در ابتدا توضیحاتی در مورد طراحی بسته بندی و تأثیرات آن بر خریداران و بازار رقابتی، بیان شود.
بسته ها و لفاف های رنگارنگ جزو لاینفک زندگی ما هستند و ٩٩ درصد محصولات نیز به بسته بندی نیاز دارند. بسته بندی چراغ قرمزی است برای توقف عابران در جلوی ویترین ها و به حق آن را به عنوان” فروشنده خاموش” می شناسند. در واقع می توان گفت که بسته بندی معرف و شناسه یک محصول است ، در یک گذر از مقابل ویترین های محصولات آرایشی و بهداشتی و یا قفسه های یک سوپر مارکت و نظاره انواع متنوع محصولات در قالب بسته بندی های جذاب و دلربا، یک محصول، یکه و تنها ٣٠ ثانیه فرصت خواهد داشت تا فرد را تسخیر نماید. در دنیای رقابتی تجارت امروز، با انواع مختلف از هر کالا و روش های متنوع فروش، بسته بندی به عنوان یکی از ابزارهای مهم در بازاریابی یک محصول، عامل مؤثر در رشد فروش کالا شناخته شده است ؛ به این خاطر که موفقیت هر محصول در فروش، مستلزم این است که بسته بندی و ظاهر محصول بتواند آن ارتباط مؤثر را با خریدار، بالقوه ایجاد کند و به عبارت دیگر زمینه برگزیده شدن و جلب نظر مشتری را فراهم سازد و همچنین بتواند ارزش افزوده ایجاد کند و به خریدار اطلاعات بدهد؛ این چالشی است که امروزه دغدغه طراحان محصولات بسته بندی شده است.
نقش طرح و تصویر را در بسته بندی می توان به کاتالیزوری جهت کمک به تجسم و فهم محتویات درونی بسته تشبیه کرد. طرح و تصویر در کنار فرم، ساختار، لوگو و رنگ در ساختن شخصیت بسته به ایفای نقش پرداخته و طرح بسته را کامل می کند.
در اینجاست که طرح با داشتن تصویر و نقشی مناسب از محتویات داخل بسته، می تواند اعتماد مشتری را برای خرید کالا نسبت به خود جلب نماید. البته این عکس ها و تصاویر به صورت و شیوه های مختلفی در طراحی بسته بندی استفاده می شود. گاهی با توجه به مخاطب بسته، لازم است از تصاویر و نقوش کمیک استفاده نمود. گاهی بسته احتیاج به یک شخصیت تصویر سازی شده دارد و گاهی نیز تصاویر واقعی از محتویات داخل بسته، نقش مؤثرتری خواهد داشت.
انتخاب هر کدام از گزینه ها، با تحقیق بر روی گروه سنی مخاطب و شناخت و نیاز بازار انجام پذیر می باشد. یک بسته بندی موفق با داشتن طرح و یا تصاویر مناسب با آن می تواند در بازار ، موفق تر از سایر رقبا باشد و یا شاید نداشتن طرح و تصویر و وجود فضاهای خالی، کار طرح و تصویر را انجام دهد؛ اما در بسته بندی مواد غذایی دارا بودن تصویر به صورت یک نیاز درآمده است و تصاویر زیبا و رنگین، چشم های مخاطبین را به سوی خود جلب می نماید. حتی دارا بودن عکس باعث انگیزش و تحریک در اشتها می گردد و شخص را وسوسه می کند تا کالای مورد نظر را حتی برای یک بار خریداری نماید.
بسته بندی باید دارای ظاهری مشخص و بدون ابهام باشد. به طور مثال برای برجسته کردن یک بسته در بین بسته های دیگر، می توان از رنگ های روشن استفاده کرد و اگر این انتخاب رنگ به اندازه کافی تحریک کننده باشد می تواند سبب ایجاد واکنشی قوی در خریدار شود.
در این زمینه باید در انتخاب رنگ ها دقت کافی داشت. به طور مثال استفاده از رنگ صورتی در هر نوع بسته بندی مطلوب نیست. همچنین طراحی شلوغ بسته بندی ها، ارائه اطلاعات بیش از حد بر روی بسته و استفاده زیاد از نمادهای طراحی، از اشتباهاتی است که می توان در طراحی بسته ها به آن اشاره کرد. البته باید این نکته را متذکر شد که اگر طرح و نقش های روی بسته به صورت ادامه دار در طراحی ها وجود داشته باشد، می تواند به نوعی نشان آن برند تبدیل گردند.
طراح باید تمام اطلاعات لازم درباره محصول، بازار، رقبا و کارفرما و … را به دست آورد. طراح حرفه ای باید توان تحلیل دقیق خصوصیات فرهنگی کشورها و بازارهای خرد و کلان را داشته و دارای ویژگی های خاص باشد. وی علاوه بر اینکه باید درکی قوی از حجم و فرم داشته، باید گرافیست قابلی نیز باشد و در مورد تکنولوژی تولید و مواد مورد استفاده در صنعت بسته بندی، آگاهی کامل داشته باشد، زیرا این آگاهی باعث ارائه طرح های عملی، اقتصادی و ابتکاری خواهد شد.
مقوله بسته بندی در بازاریابی محصولات مصرفی نقش کلیدی را ایفا می کند. از این رو می توان بسته بندی را از نظر تأثیرات احساسی که در مصرف کننده ایجاد می کند از ٣ دیدگاه بررسی کرد :
١- زیبایی شناسی ظاهری (روند ناخودآگاه )
٢- قابلیت استفاده مناسب و ایجاد لذت در استفاده (روند ناخودآگاه)
٣- واکنش هایی که ایجاد می کند، ازقبیل بازتاب های اجتماعی و تاثیرات شخصی (روند خودآگاه )

بسته بندی باید بتواند علاوه بر برآوردن نیازهای بازاریابی و تبلیغاتی انتظارات زیر را نیز تأمین کند :
١- گنجاندن ومحافظت کردن از محصول
٢- قابلیت استفاده (کارکرد مناسب)
٣- متمایز جلوه دادن محصول درقفسه فروش
۴- برانگیختن احساسات خریداران

کار فلکسو از ابتدایی ترین مراحل یعنی طراحی تا پایان، که مرحله چاپ است، با سایر روش های چاپی تفاوت اساسی دارد و واقعاً با آن ها قابل مقایسه نیست؛ از جمله چاپ افست. در افست سال ها کار و تجربه وجود دارد و ماهیت چاپ به صورتی است که مشکلات زیادی ایجاد نمی شود، ولی در فلکسو کلیه مراحل؛ طراحی، تهیه فیلم و کلیشه سازی و نهایتاً خود ماشین چاپ بسیار مهم است. بنابراین برای موفقیت در چاپ فلکسو، به طراح تخصصی فلکسو نیاز داریم. طراح باید اطلاعات بالایی داشته باشد و در حد خودش دستگاه چاپ فلکسو را خوب بشناسد. ۶۵ تا ٧٠ درصد سرنوشت چاپ در دست مراحل طراحی تا کلیشه سازی است.

روش کلی چاپ فلکسوگرافی

فلکسوگرافی نوعی چاپ برجسته شبیه به چاپ لترپرس است، اما کارایی بیشتری نسبت به آن دارد؛ در واقع می توان گفت که فلکسوگرافی شکلی از ماشین های لترپرس رول دوار است. اما تفاوتی که بین این دو نوع چاپ وجود دارد، یکی در نوع پلیت است ، که در چاپ فلکسو بر خلاف لترپرس از پلیت منعطف استفاده می شود؛ و دیگری در نوع مرکب. مرکب چاپ فلکسو مایع بوده و ویسکوزیته پائینی دارد، در حالیکه مرکب لترپرس خمیری است. در نتیجه سیستم مرکب دهی در چاپ فلکسو تنها شامل دو نورد است و این درست نقطه مقابل چاپ لترپرس است که به علت سنگین بودن مرکب از چندین نورد در اندازه های مختلف استفاده می کند.

فرآیند چاپ لترپرس

علیرغم وجود ماشین های گوناگون ( ازنظر شکل ظاهری) با روش های متعدد، عموماً تمامی آن ها در چهار قسمت اصلی ذیل وجه اشتراک دارند:
۱- سیستم باز کن
٢- سیستم چاپ
٣- سیستم خشک کن
۴- سیستم جمع کن
ضمن اینکه هر یک از قسمت های نام برده دارای خصوصیات و ویژگی های خاصی مربوط به همان سیستم می باشد که البته این ویژگی ها به تنهایی و در نهایت در کنار یکدیگر در کیفیت چاپ اثر بسیار مهم و حساسی دارند.

عمل چاپ در تمام ماشین های چاپ فلکسو به یک صورت انجام می گیرد.

ساده ترین و رایج ترین شکل سیستم چاپی فلکسو مشتمل بر چهار سری نورد است :
١- نورد مخزن
٢- نورد اندازه گیری و سنجش میزان مرکب یا نورد آنیلوکس Anilox roll Ink or metering roll
٣- سیلندر پلیت (Plate cylinder)
۴- سیلندر فشار یا چاپ (Impression cylinder)

فرآیند چاپ از سیستم مرکب رسانی آغاز می شود. البته قابل ذکر است که در فلکسو دو نوع سیستم مرکب رسانی وجود دارد، ابتدا نورد غوطه ور در مخزن مرکب، با حرکت دورانی خود مرکب لازم را به نورد اندازه گیری (نورد آنیلوکس) منتقل می کند. این نورد توسط شبکه سلولی شکل سطح خود، با مشخصات و استانداردهای معین از نظر اندازه، تعداد در یک سانتی متر مربع، عمق سلول و زاویه سلول و … که در تمام سطح سیلندر قرارگرفته اند، لایه ای از مرکب را با ضخامت یکنواخت و مشخص به سیلندر پلیت و به سطح کلیشه انتقال می دهد که در نتیجه آن قسمت های دارای تصویر کلیشه که برجسته هستند، مرکبی می شوند. قابل ذکر است که کمیت مرکب منتقل شده به وسیله این سیلندر دقیقاً به تعداد و نوع و عمق سلول ها بستگی مستقیم دارد. به نسبت ضخامت لایه مرکب مورد نیاز، نوردهای گوناگون با حجم و گودی سلول های متفاوت باید استفاده شوند.
هم زمان با سیستم مرکب رسانی، بر روی سطح نورد آنیلوکس، تیغه دکتر بلید با زاویه معکوس تعبیه شده که وظیفه این تیغه پاک کردن سطح آنیلوکس از مرکب اضافی و بازگرداندن آن به مخزن مرکب است این عمل موجب انتقال یکدست لایه مرکب از نورد آنیلوکس به سطح کلیشه چاپ می شود. وجود این تیغه ما را از پر بودن سلول های توزیع شده بر روی نورد مطمئن می سازد و در نتیجه همیشه حجم مشخصی از
مرکب روی پلیت منتقل می شود. به طور کلی مرحله انتقال مرکب تحت تأثیر حجم و گودی سلول، مساحت دهانه سلول، سطح پلیت و متریال و … است.
سپس سیلندر پلیت با حرکت دورانی خود با سیلندر چاپ تقریباً مماس شده و هم زمان با این عمل متریال از بین دو سیلندر عبور کرده و عمل چاپ انجام می گیرد.
سیلندر فشار (چاپ)، فشار مناسب را نسبت به سیلندر پلیت اعمال می کند، که موجب انتقال صحیح تصویر به روی سطح چاپی می شود. در واقع این روش چاپی، فقط به یک فشار ناچیز احتیاج دارد تا این امکان را فراهم سازد که مرکب مورد نیاز ما از روی پلیت بر روی کاغذ منتقل شود.
به هر حال این فشار تماسی ناچیز، باید تا حد ممکن به درستی روی تمام محل های چاپ شونده و در حال گذر از طول چاپ اعمال شود. نیروی گریز از مرکز در سیلندر و انحراف محور باید توسط یک فشار بیشتر جبران شود. در نهایت هنگامی کار با موفقیت انجام می شود که این فشار تماسی بتواند فقط با یک نوسان ناچیز حفظ شود. حتی یک فشار کم برای پلیت های نرم و منعطف این چاپ کافی است تا یک چاپ خوب را برای ما به ارمغان بیاورد. این نوع چاپ حتی می تواند روی مقوای فلوت دار اعمال شود بدون آنکه به آن آسیبی برساند.
سپس رول به چاپ رسیده در هر واحد، قبل از رسیدن به واحد چاپ بعدی به واحدهای خشک کن میانی منتقل شده تا هر رنگ قبل از چاپ رنگ بعدی، خشک شود.
پس از آنکه مراحل چاپ کلیه رنگ ها به پایان رسید، رول از میان تونل خشک کن نهایی نیز عبور داده می شود تا حلال ها یا آب باقی مانده بر سطح کار چاپی به طور کامل تبخیر و خشک شوند. در نهایت محصول تکمیلی بر روی رول جمع کن در ایستگاه تحویل، جمع شده یا به واحد برش رول منتقل می شود.

به طور کلی می توان گفت واحدهای عملیاتی اصلی در یک چاپ فلکسو شامل موارد زیر است :
١- آماده سازی و تهیه تصویر (prepress)
٢- تهیه پلیت (plate making)
٣- چاپ (printing)
۴- عملیات تکمیلی (finishing)

معرفی انواع دستگاه های چاپ فلکسوگرافی

معرفی انواع دستگاه های چاپ فلکسوگرافی

روش چاپ فلکسو معمولا با دستگاه‌های چاپ رول انجام و در مواردی محدود با دستگاه‌های ورقی. می‌شود
از لحاظ نحوه قرار گیری واحدهای چاپ در سه نوع اصلی طبقه‌بندی می‌شوند:
۱- مدل عمودی Stack
٢- مدل افقی یا خطی
٣- مدل سیلندرچاپ مرکزیCentral Impression Cylinder
این سه نوع از ماشین چاپ عموماً برای چاپ متریال های بسته بندی منعطف مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین برای چاپ رول های عرض کم، چاپ های ورقی و چاپ روی متریال های کروگیتد نیز کاربرد دارند.

مدل عمودی یا ستونی stack

یا در این دستگاه‌ها، واحد‌های چاپ گاهی اوقات ( دسک ) هم نامیده می شوند- به صورت جداگانه و به شکل عمودی نسبت به یکدیگر قرار دارند. این واحدها یا در یک طرف بدنه ماشین اصلی یا در هر دو طرف آن قرار داده می شوند. هر واحد چاپ مجهز به سیلندر پلیت و سیلندر چاپ مستقل، برای چاپ یک رنگ از چند رنگ چاپی می باشد و کلیه این واحدها و دستگاه ها نیروی محرکه خود را از چرخ دنده های متصل به یکدیگر، که متصل به بدنه ماشین است، می گیرند. این ماشین ها می توانند به تجهیزات رول بازکن، رول جمع کن، برش ها و خط زن ها و ورنی زنی تجهیز گردند. دستگاه‌های ستونی اولین دستگاه‌های طراحی شده در روش چاپ فلکسو بودند. ماشین های مدل عمودی معمولاً با ١ تا٨ واحد چاپ ساخته می شوند. اما رایج ترین شکل آن ماشین ۶ رنگ است.
این ماشین ها دارای دو مزیت اصلی هستند :

  • یکی این که معمولاً دارای قابلیت برگرداندن رول برای چاپ هر دو طرف رول، در یک دور چاپ را دارند.
  • مزیت دیگر این ماشین ها، قابلیت دسترسی آسان به واحدهای چاپ است و از جمله آن سهولت انتقالات و تغییرات، شستشو و …

ماشین های مدل عمودی کاربردهای وسیعی پیدا کرده اند و برای چاپ روی هر نوع متریالی استفاده می شوند. البته این دستگاه ها محدودیت هایی نیز دارند، که موجب می شود در برخی از موارد و کاربردهای خاص، به طور کامل قابل قبول نباشد.
در واقع رجیسترکردن رنگ‌ها و ثابت نگاه داشتن آن، دشوار است- میزان رجیستر آن در حدود ٢⁄٠ میلی متراست- و ثبات سایر فرآیندهای چاپی را ندارد، چون میزان کشش متریال در هر واحد یکسان نیست ، به همین دلیل اغلب از این ماشین‌ها جهت چاپ سطوح رول ضخیم و با وزن بالا که به راحتی کشیده نمی شوند یا کنترل انطباق تصویر در آنها مهم نیست استفاده می‌کنند.
این نوع از ماشین های فلکسوگرافی، برای کاربردهای خاص نیز مناسب اند، مانند چاپ in-line به همراه انواع دیگر ماشین ها. از جمله بیرون کشنده ، ماشین های ساخت پاکت ها و ساک ها ، ورق زنی ، لمینیت زن و غیره.
با طراحی برخی واحدهای چاپی خاص، امکان رجیستر ٣۶٠ درجه در هر واحد چاپ وجود دارد. این ماشین ها همچنین به عنوان یک ماشین پوشش زن و رنگ زن (رنگ آمیزی کلی) مورد استفاده قرار می گیرد.
از آنجا که هر واحد چاپی مستقل از دیگری است، تنظیم مکانیکی چرخش های مختلف و متنوع بخش مرکب رسانی، آسان است و امکان تغییر هدایت و اتصال رول برای پوشش یک صفحه یا کوتینگ های چاپی در یک روش استاندارد وجود دارد.

مدل سیلندر چاپ مرکزی یا CIC :

CI یا Drum Impression یا common Impression این مدل از ماشین فلکسو، گاهی اوقات نیز نامیده می شود. این مدل به ماشین های لترپرس روتاری سیلندر مشترک شباهت دارد، که در آن نیز از یک سیلندر چاپ نصب شده در بدنه ماشین استفاده می شود. در این مدل ٢ الی۱٠ ایستگاه چاپ پیرامون یک سیلندر مرکزی قرار می گیرند، هر ایستگاه یا واحد چاپ از یک مخزن مرکب، نورد مخزن، نورد آنیلوکس، تیغه دکتر بلید و سیلندر پلیت تشکیل شده است. بر خلاف دو نوع ستونی و افقی که واحد‌های چاپی در آنها مستقل‌اند در دستگاه‌های چاپ سیلندر مرکزی واحد‌های چاپ حول یک سیلندر فشار چاپ مرکزی قرار گرفته‌اند.
۴ تا از ۱٠ تا برج مرکب رسانی، با خشک کن های میانی می توانند دور سیلندر چاپ مرکزی پیکر بندی شوند. به هنگام چاپ در این دستگاه‌ها سطح چاپ شونده با چرخیدن به دور سیلندر فشار (چاپ) کشیده نمی‌شود، بلکه روی سطح سیلندر قفل می شود، به همین دلیل این نوع دستگاه‌ها انتخاب مناسبی برای چاپ متریال های نازک و منعطف همچون پلاستیک‌ها هستند که در دیگر دستگاه‌ها کش می‌آیند. رول تغذیه شده بر روی سیلندر مرکزی نشسته و تماس خود را تا پایان فرآیند چاپ حفظ می نماید و سپس خارج می شود.کنترل انطباق در این دستگاه‌ها آسانتر و دقت در آن ها نیز بیشتر است. در واقع می توان گفت که مزیت اصلی این ماشین ها، قابلیت آن ها در حفظ رجیستر است.
قطر سیلندر فشار در برخی از انواع این دستگاه‌ها به بیشتر از ٢ متر می‌رسد طوریکه می‌توان ٨ واحد چاپ را حول آنها قرار داد
تنها عیب این نوع دستگاه ها آن است که با استفاده از آنها تنها می‌توان بر یک سمت رول چاپ کرد. در واقع این مدل از ماشین های چاپ فلکسوگرافی، در جایی که نیاز هست هر دو طرف رول در یک بار عبور از دستگاه چاپ شود، کاربرد محدودی دارند.
قلب هر ماشین چاپ CI ، سیلندر چاپ آن است. بسیاری از سیلندرهای چاپ از چدن ساخته شده اند، گرچه سیلندرهای فولادی هم رایج هستند. در ماشین های قدیمی این سیلندرها معمولاً به صورت تک جداره بودند و کنترل دمای درام اتوماتیک هم در این سیلندرها وجود نداشت.
امروزه ساختار سیلندرهای معمولی به صورت دوجداره است. علت دو جداره شدن سیلندرها هم، ایجاد یک فضا برای گردش آب، جهت کنترل دمای درام است.
سیلندرهای چاپ امروزی خیلی دقیق هستند. در رایج ترین شکل این سیلندرها، خطای پیرامون سیلندر چاپ ٠٠٠٢۵⁄٠ ± یا یک ٠٠٠۵⁄٠ TIR است. امکان ساییدن و صاف کردن سیلندرهای چاپ با دقتی بیشتر از اینها ، توسط تکنیک های تراش مخصوص وجود دارد.
در سیلندر چاپ دوجداره، آب با دمای کنترل شده، به طور مداوم و با فشار کم و ثابت ( ٨ spi یا کمتر) درون سیلندر گردش می کند. گردش آب موجب حفظ دمای سیلندر هم در طول خاموشی دستگاه و هم در حین عملیات چاپ می شود. این امر، نیاز به هرگونه تنظیمات اضافی در واحدهای چاپی، برای اصلاح انقباض یا انبساط سیلندر چاپ را برطرف می کند.

مدل افقی یا خطی In line
همانند دستگاه‌های ستونی این دستگاه‌ها نیز از واحدهای جداگانه چاپ ساخته می‌شوند، منتهی این واحدها بصورت افقی و پشت سر هم قرار گرفته‌اند. در این ماشین‌ها وضعیت هر واحد با واحد دیگر یکسان است، یعنی موقعیت قرارگیری سیلندرها و موقعیت کشش متریال ها در همه جا یکنواخت است. بنابراین در این حالت رجیستر بهتر و دقیق تر خواهد بود. کلیه نیروی محرکه از یک محور مشترک یا به صورت میل گاردن تأمین شده که ممکن است به واحدهای تا کن، برش و سایر تجهیزات تکمیلی مجهز شده باشد.
ماشین های مدل خطی می توانند با هر تعداد واحد چاپی ساخته شوند و به آسانی قابل استفاده برای رول هایی با عرض زیاد نیز هستند. استفاده از این ماشین ها در چاپ جعبه های تاشو، ساک های چند جداره و سایر کاربردهای خاص رایج می باشد. همچنین در چاپ رول های عرض کم نیز به کار می روند. در بسیاری از ماشین های رول عرض کم، که فاصله رول از یک واحد چاپ به واحد بعدی زیاد نیست، دقت رجیستر بالا رفته و تا پایان کار هم حفظ می شود. این نوع ماشین ها قابلیت چاپ روی هر دو طرف رول را دارند. که این کار یا با برگرداندن رول توسط سیستم میله ای انجام می شود ، یا با استفاده از معکوس کردن جهت چرخش ماشین با استفاده از دنده.
در این مدل برج ها قابل تعویض هستند. این ماشین ها می توانند برای ساختار سیستم چاپ هیبرید(ترکیبی) با برج های چاپ افست یا گراوور ترکیب شوند. سرعت چاپ نیز در آن ها ۴ متر بر ثانیه است. بخش وسیعی از دستگاه‌های فلکسوی افقی برای چاپ کارتن، کیسه ها، مقواهای لایه دار و چاپ جعبه های تاشو یا چاپ سریع رول‌‌های کم عرض که به برچسب‌ (لیبل) تبدیل می‌شوند، مورد استفاده قرار می گیرند.

آشنایی مختصری با انواع فیلم های مورد استفاده بسته بندی 

فیلم های CPP
CPP که مخفف عبارت Cast polypropylene است به صورت دو لایه و چند لایه در بازار موجود می باشد. از CPP به عنوان لایه مقاوم در برابر گرما به صورت یک لایه بر روی فیلم های BOPP و پلی استر استفاده می شود که در این حالت در صنایع بسته بندی مواد غذایی کاربرد دارد. در صنعت بسته بندی CPP را به عنوان برادر یا کلاس ترپلی اتیلن می شناسند چرا که از شفافیت و وضوح بالاتر و همچنین مقاومت بالاتری برخوردار است. از دیگر خواص CPP می توان به قدرت بسیار بالای بازدارندگی و صفات عایقی آن اشاره کرد که در کنار وضوح و شفافیت بالا، از آن فیلمی ایده آل پدید آورده است. CPP انواع مختلفی دارد. در بازار می توان CPP را با سطح اندود شده یا جلا داده شده، به صورت انعطاف پذیر یا خشک، با سطح مات یا شفاف، به صورت ساده یا رنگی و یا ترکیبی از این خواص، پیدا کرد. در حقیقت CPP به عنوان یک فیلم بسیار به صرفه و کارآمد در میان فعالان بسته بندی مطرح است.

چگونگی نگهداری و استفاده از فیلم های CPP
مدت زمان انقضاء فیلم های CPP ، ۴ ماه از زمان تحویل است و لی کارشناسان سفارش می کنند تا حد ممکن از ساکن ماندن راه های فیلم در هنگام نگهداری در انبار جلوگیری شود و آنها را در مدت زمان های مشخصی جابجا کنند و این جابجایی بهتر است به صورت چرخاندن انجام بپذیرد. بهترین مکان نگهداری برای این فیلم ها جای خشک و بدون رطوبت و دمای کمتر از ۳۵ درجه سانتی گراد می باشد. در غیر این صورت امکان دارد سطح فیلم چروکیده شود. بسته بندی دور فیلم را نبایستی بیش از ۲۴ ساعت پیش از زمان مصرف باز نمود و بایستی ۲۴ساعت قبل از مصرف در هوای معمولی قرار بگیرد. فیلم های CPP بسیار حساس هستند و هر نوع آسیبی به سطح فیلم در هنگام بارگیری می تواند منتج به استفاده ناپذیر شدن فیلم شود.
موارد استفاده از فیلم های CPP برای بسته بندی لوازم خانگی کوچک، لوازم التحریر، بسته بندی کیف و کفش و انواع مواد غذایی استفاده کرد. در صنعت بسته بندی نوشت افزار و انواع آلبوم عکس، از CPP برای صفحات پلاستیکی آلبوم ها و به عنوان محافظ صفحات استفاده می شود.
از دیگر موارد استفاده از CPP مربوط می شود به خاصیت ایزولاسیون این فیلم که از آن برای ایزوله کردن مواد دیگر در برابر گرما و رطوبت استفاده می شود به عنوان مثال پوشاک کودکان، همچنین برای محافظت از قطعات الکترونیکی، DVD و CD و نوار کاست نیز از یک لایه خارجی CPP استفاده می شود. اگر سری به فروشگاه های پوشاک و لوازم خانگی نیز بزنید، می توانید فیلم های CPP را ببینید که به عنوان روکش برای بسته بندی انواع پیراهن، جوراب، گل های خشک و غیره از آن استفاده شده است.
مواد تهیه شده از CPP برای صنایع بسته بندی عبارتند از 
رول های بسته بندی، کیسه های بسته بندی، لمینیت های بسته بندی مواد غذایی، بسته بندی مواد لبنی، بسته بندی آرایشی و دارویی.
فیلم های بازدارنده (Barrier)
فیلم های باز دارنده معمولا دو لایه داخلی و خارجی دارند که اولی معمولا یک لایه پلی اتیلن می باشد و دومی از ضخامت معمولی برخوردار است که در میان این دو لایه یک غشاء میکروسکوپی به عنوان بازدارنده قرار دارد. نکته قابل توجه در این میان، نوع بازدارندگی این فیلم هاست. به صورت عادی شاید شما تصورتان از یک فیلم بازدارنده، فیلمی است ضخیم ولی همان غشاء میکروسکوپی تعیین کننده میزان نشت ناپذیری فیلم می باشد. چند نمونه از مواد بازدارنده عبارتند از: فویل های آلومینیومی و فلزی که مقاومت مناسبی در برابر گاز دارند، البته فیلم های شفاف سرامیک نیز تقریبا از همین خاصیت برخوردارند. فیلم های EVOH، آلومینیوم، نایلون و پلاستیک فیلم هایی هستند که از خواص بازدارندگی مناسبی برای مواد غذایی برخوردارند. البته هر یک از مواد مذکور دارای خاصیت ویژه ای هستند.

ساختار فیلم های بازدارنده

تمامی فیلم های بازدارنده گازی از چند لایه مختلف تشکیل شده اند.
لایه خارجی آنها معمولا از پلاستیک ضخیم پلی اتیلن و یا پلی استر می باشد. لایه های میانی دارای خواص بازدارندگی می باشند. لایه داخلی نیز معمولا از جنس LDPE است. البته بسته به میزان بازدارندگی مورد نیاز، می توان لایه های میانی را افزایش داد. برای نگهداشتن لایه ها به صورت یک پارچه و محکم، از برخی مواد چسبنده استفاده می شود.

موارد استفاده
از این نوع فیلم ها در ساخت لباس های محافظ و صنایع بسته بندی استفاده می شود. هم چنین در تولید فرش و اثاثیه کودکان برای جلوگیری از تخریب وسایل به وسیله مایعات نیز استفاده می شوند. برای البسه ای که نیاز به مقاومت در برابر مواد شیمیایی دارند نیز می توان از این فیلم ها سود برد. در بسته بندی مواد غذایی هر جا که نیاز باشد از ورود اکسیژن، رطوبت و بوهای نامطبوع به بسته بندی جلوگیری شود. می توان از این مواد و فیلم ها استفاده نمود. به عنوان نمونه در بسته بندی پنیر، انواع سوسیس و کالباس. در بسته بندی چیپس و گوشت نیز از مواد مقاوم در برابر اکسیژن استفاده می شود. در صنایع بهداشتی، آرایشی و دارویی از فیلم هایی استفاده می شود که از مقاومت مناسبی در برابر رطوبت برخوردار باشند.
این نوع باز دارنده ها حتی در صنایع نظامی، الکترونیک، هوا فضا و هواپیماسازی نیز موارد استفاده وسیعی دارند.

فیلم های BOPP
این نوع فیلم برای بسته بندی های انعطاف پذیر طراحی شده است و در ساخت لیبل نیز کاربرد دارد. اگر در مورد نام گذاری این مواد می خواهید بدانید، بد نیست که کمی از برادر بزرگ تر BOPP یعنی OPP برایتان بگوئیم. این فیلم از ذوب کردن و جهت دار کردن پلی پروپیلن تهیه می شود. ماده به دست آمده از این روش که OPP می باشد، در برابر بسیاری از مواد شیمیایی هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهد و از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. برای افزایش مقاومت این فیلم، آن را در دو جهت، می کشند. هم در جهت حرکت ماشین و هم در جهت مخالف حرکت ماشین.

ویژگی های BOPP
اصلی ترین ویژگی BOPP، بهبود سختی و مقاومت، بالا رفتن قابلیت کشش و بازدارندگی بالا در برابر رطوبت و آب می باشند. ضخامت آنها از ۱۵ تا ۵۰ میکرون می تواند متغیر باشد ولی ضخامت نرمال مورد استفاده در صنایع مختلف از ۱۵ تا ۳۰ میکرون می باشد. BOPP قابلیت عرضه به صورت یک یا چند لایه، متالیزه شده، شفاف و مات را دارا می باشد. اما مهم ترین ویژگی آنها، غیرسمی بودن و قابلیت بازیافت ۱۰۰% آنهاست. این فیلم ها از شفافیت و یک نواختی خوبی در کنار چاپ پذیری فوق العاده برخوردار می باشند.

موارد استفاده از BOPP در بسته بندی
BOPP ایده آل ترین فیلم ممکن برای بسته بندی های دو سرپیچ و لمینه کردن برای استفاده در ماشین های عمودی و افقی می باشد. هم چنین از آنها می توان در تزئین محصولات مختلف سود برد. به جرات می توان گفت که هیچ محدودیتی در استفاده از BOPP برای بسته بندی های انعطاف پذیر، نوارهای حساس به فشار، لیبل ها، نوشت افزار، متالیزه کردن مواد مصرفی و دیگر انواع بسته بندی وجود ندارد. هم چنین از آنها برای کادو کردن هدیه ها، بسته بندی منسوجات و بسته بندی های ضد جعل نیز استفاده می شود. حتی بسیاری از فویل های آلومینیومی باید همراه با یک لایه از BOPP عرضه و تولید شوند تا برای استفاده در صنایع بسته بندی مناسب باشند.

فیلم های Cold lamination filmas
از این فیلم ها برای چسباندن لایه های مختلف فیلم به موادی که قرار است لمینه شوند، استفاده می شود. استفاده از این فیلم ها به ویژه در مواردی که چیزی به گرما حساس است. بسیار مفید فایده است. جنس این گونه فیلم ها از ماده خاصی نیست و می توان آن را از پلی کربنات، پلی استر، وینیل یا هر ماده شیمیایی دیگر تهیه کرد.
این نوع فیلم ها برای اولین بار در چین تولید شدند و موارد استفاده گسترده ای در صنایع بسته بندی دارد. از آنها برای بسته بندی انواع شیرینی و شکلات، کیسه های شیر و یا دیگر مایعات لبنی، انواع کیف های خرید، کادو، بسته بندی لوازم آرایشی بهداشتی و غیره استفاده می شود. به دلیل شفافیت و جلای بسیار زیاد، این فیلم ها از محبوبیت بالایی برخوردارند. در حقیقت از این روش زمانی استفاده می شود که مورد به گرما بسیار حساس باشد. Cold lamination در حقیقت ایجاد لایه ای در یک سمت صفحه است. به صورتی که حداقل گرمای ممکن به محصول منتقل شود. روش انجام کار نیز به این صورت است که مقداری مایع چسبی در آب حل شده و سپس تمامی سطح مورد نظر با آن پوشانده می شود و سپس با استفاده از فشار، این دو سطح به صورت کامل به یکدیگر پرس می شوند.

انواع مختلف Cold lamination

  •  لمینه سرد یک طرفه،
  • لمینه سرد دو طرفه که برای محافظت بیشتر استفاده می شود
  • فیلم های لیمنه شده مغناطیسی که یک طرف آن لمینه و دیگر طرف آن مغناطیسه می شود.
  • tranfer laminating ، در این روش هر دو طرف به صورت هم زمان لمینه می شوند و یک لایه چسب نیز در پشت آن اضافه می شود که بخش چسبی به وسیله یک پوشش جدا شونده مشخص است. چنین صفحاتی را می توان بر روی سطوح مختلف چسباند.
  • over-laminate: از این روش برای لمینه کردن سطوح خاص همچون سطح بیرونی کارهای گرافیکی، پوشش روی تابلوی فروشگاه ها و بازی های بچه ها. این لمینه ها به صورت آماده برش خورده و بر روی سطح مورد نظر پیاده می شود.

فیلم های لمینه سرد به اشکال زیر موجود باشند.
– به صورت مات و با سطح غیر انعکاسی که تا حدی عکس های چاپ شده بر روی سطح را شفاف تر نشان می دهند.
به صورت ساتن (satin) : از شفافیت نرمال برخوردار است.
به صورت  Lustre : دارای سطحی بسیار براق و درخشنده می باشد.
به صورت  Gloss : از این نوع لمینه برای شفاف تر نشان دادن رنگ ها مورد استفاده قرار می گیرد. حالت Gloss عکس های چاپ شده بر روی سطح را نیز شفاف تر نشان داده و جزئیات عکس را بهتر نشان می دهد.

موارد استفاده از لمینه سرد
– برای پوشش گرافیک سطح های مختلف- پوشش سطح پوستر و بنر-برای طرح های گرافیکی نمایشگاه های مختلف- محصولات بسته بندی

فیلم های لمینه گرم (Thermal Lamination)
این فیلم ها را به این دلیل گرم می نمامند که از یک لایه رزین گرم بر روی سطح خارجی صفحات فولادی استفاده می شود. سختی این نوع فیلم ها بستگی بسیار زیادی به ضخامت پلی استر مورد استفاده دارد. همچنین شفافیت فیلم نیز وابسته به کیفیت پلی استر می باشد. این نوع لمینه ها معمولا دو لایه هستند که به وسیله مواد چسبی به هم چسبانده می شوند. صفحه را معمولا در میان دو لایه گرم قرار داده و آن را از میان ماشین چسب خشک عبور می دهند تا لایه ها به صورت ثابت باقی بمانند. چسب خشک نیز به صورت گرمایی عمل می کند و پس از سرد شدن، سفت می شود. فیلم های گرم در حالت های مختلف عرضه می شود و نوع آنها وابسته به جنس آنها تعیین می شود.
بسیاری از کارشناسان فیلم های گرم را بهترین راه برای به دست آوردن یک فیلم ماندگار و با کیفیت بالا می دانند. کاربرد این فیلم ها در تولید انواع مرغوب کیسه های خرید، کیسه های محصولات لبنی (pouch) و انواع کاغذهای کادو، می باشد.

انواع مختلف فیلم های گرم عبارتند از

۱- فیلم های لمینه گرم استاندارد : این نوع فیلم در حقیقت نوعی فیلم پلی استر با یک لایه چسبنده پلی پروپیلن می باشند که برای تولید نیاز به ۲۱۰ تا ۲۴۰ درجه فارنهایت حرارت می باشند. این نوع فیلم ها به دلیل قیمت پایین، هم اکنون محبوب ترین نوع فیلم مصرفی می باشند. البته در کنار قیمت تمام شده، بسیار پایین، که نوعی امتیاز برای آنها محسوب می شود، همین نوع فیلم مشکلات بسیاری را در حین کار ایجاد می نمایند.
۲- فیلم های گرم دما پایین : این فیلم ها همچون نمونه های استاندارد از جنس پلی استر با یک لایه چسبنده پلی پروپیلن می باشند ولی برای تولید نیازمند به حرارت کمتری نسبت به نمونه ذکر شده قبلی دارند. حرارت مورد نیاز برای این فیلم ها به فیلم های نسل دوم لمینه گرم معروفند و کارشناسان معتقدند که در آینده ای نزدیک جایگزین نمونه های استاندارد شوند.
۳- فیلم های لمینه  Heatset: این نوع فیلم ها معمولا پایه PVC یا پلی استر دارند و با مواد چسبنده ترموپلاستیک تولید می شوند.
تمامی انواع فیلم های مذکور در دو نوع شفاف و مات عرضه می شوند. فیلم های شفاف بعضا از جنس BOPP تهیه می گردند و به همین دلیل از شفافیت بسیار بالایی برخوردارند. چنین فیلم هایی به بهترین شکل ممکن با انواع کاغذهای چاپی خود را هماهنگ می کنند و از چسبندگی بسیار مناسبی نیز برخوردارند. فیلم های مات نیز دقیقا از همین مشخصات برخوردارند ولی با این تفاوت که از نظر ظاهری شفاف نیستند و بسته به نوع مصرف سفارش داده می شوند.

مزایای فیلم های لمینه گرم

-این فیلم ها در هنگام تخلیه هیچ پس ماندی از خود بر جای نمی گذارند-هزینه نصب و استفاده از این فیلم ها بسیار مناسب است- از ایجاد خراش و نشستن گرد و غبار و جذب رطوبت بر روی صفحات استیل جلوگیری می کنند- از صفحات در برابر هر نوع صدمه ای در هنگان حمل ونقل و انبار به خوبی محافظت می کنند.
-به راحتی تنظیم می شوند- به فضای کمتری احتیاج دارند- به تمایز کار در مقایسه با محصولات دیگر کمک می کند- به ارتقاء کیفیت ظاهری عکس های چاپی بر روی سطوح کمک می کند.

موارد استفاده از فیلم های لمینه گرم
صنایع فولاد و آلومینیوم سازی- صنایع لاستیک سازی و ساخت قطعات اتومبیل –صنایع اتومبیل سازی- صنایع ساختمان-صنایع پلاستیک- برای محافظت از تابلوهای تبلیغاتی نمایشگاه ها- صنایع بسته بندی- به عنوان صفحه محافظ برای انواع منوهای غذا، پوستر و روکش انواع کفپوش

فیلم های PTFE
نام این فیلم مخفف Polytetraflouroethane می باشد که ماده ای است با قابلیت ایزولاسیون بسیار بالا که از آن در عایق کاری محصولات الکتریکی همچون انواع سنسور، ژنراتور، موتور، انواع اندازه سنج و فیلترهای هوا در دمای بالا استفاده می شود. این فیلم ها از ماندگاری بسیار بالا، قابلیت کشش کم، مقاومت زیاد در دمای بالا، برخوردارند و از آنها می توان برای لمینه کردن انواع رل ها و پوشش ها به صورت غیرچسبی استفاده نمود. فیلم های PTFE از دو جنبه فرآیند پذیری و جهت دار بودن از مزایای بسیار زیادی برخوردارند. از دیگر امتیازات فیلم های PTFE می توان به سهولت تولید، عدم واکنش در برابر مواد شیمیایی، پایداری زیاد در دمای بالا، شفافیت مناسب و قیمت پایین.

فیلم های چاپ افست (offset)
این نوع فیلم هم اکنون متداول ترین فیلم مورد استفاده برای چاپ انتقالی می باشد. چاپ انتقالی یعنی انتقال طریح با استفاده از یک چاپگر لیزری و یا دستگاه کپی به روی سطح پارچه ای یا هر نوع صحفه دیگر است. در برخی موارد این کار به صورت واسطه ای نیز انجام می پذیرد به این ترتیب که طرح بر روی یک صفحه پلاستیکی انتقال پیدا می کند و سپس صفحه چاپ شده را به وسیله اتو به سطح مورد نظر می چسبانند.
در صورتی که سطح چاپی به نور حساس باشد، می توان با بالا بردن کنتراست ذرات تشکیل دهنده فیلم، آنها را فقط به دو صورت سفید و سیاه تولید نمود. برای چاپ افست از یک صفحه فلزی استفاده می شود که با یک لایه مواد حساس به نور پوشانده شده و همین کمک می کند تا عکس و یا تصویر راحت تر بر روی سطح مورد نظر انتقال پیدا کند. جوهر سفید مورد استفاده در چاپ افست بسیار شفاف است و به همین دلیل باید دو بار چاپ آن انجام شود تا نتیجه دلخواه به دست آید. تمامی فیلم های افست از یک رویه UV جهت ارتقاء مقاومت جوهر چاپ شده برخوردارند.
موارد استفاده: تولید و چاپ روزنامه-چاپگرهای لیزری- ساخت مهر و پلاستیک اندود کردن-تولید محصولات معماری و مهندسی –چاپ انتقالی در صنایع نساجی

فیلم های پلی استر
پلی استر موادی است نفتی که از آن برای تولید انواع الیاف، فیلم و پلاستیک استفاده می شود. بازار فیلم های تخصصی تولید شده از پلی استر به دلایل زیادی در حال رشد است که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:-شفافیت مناسب-خواص مکانیکی-خواص گرمایی و خواص شیمیایی-خواص عایقی ضد برق.
به دلیل عایق پذیری بسیار بالایی که پلی استر از خود نشان داده، از آن برای روکش انواع کابل و سیم و همچنین تولید انواع خازن های بزرگ، به صورت گسترده ای استفاده می شود.

مشخصات

  • به دلیل خواص بازدارندگی بالایی که در برابر نفوذ اکسیژن دارد، تقاضای زیادی برای استفاده از آن در بسته بندی های انعطاف پذیر و لمینت کردن در بازار وجود دارد.
  • از کارایی بالایی در چاپ، متالیزه کردن و دوخت سرد برخوردار است.
  • فیلم های پلی استر از مقاومت بالایی در برابر انواع خراش از خود نشان می دهند علاوه بر این که از استحکام بالایی برخوردارند و دمای بالا به آنها آسیب نمی رساند.
  • بر روی فیلم های پلی استر می توان از مواد چسبی شفاف و یا رنگی استفاده نمود که از مواد چسبی رنگی برای سهولت در ردیابی استفاده می شود.

انواع مختلف پلی استر

فیلم های پلی استر در دو نوع Solar و Oriented عرضه می شوند.
فیلم های Solar، فیلم هایی هستند متالیزه شده و بسیار نازک که به وسیله مواد چینی به شیشه های پنجره ساختمان ها نصب می شوند و باعث کاهش ورود نور خورشید، کاهش ورود اشعه UV خورشید، انعکاس نور در نتیجه عدم ورود گرمای اضافی به محیط داخل، جلوگیری از خرد شدن شیشه بر اثر برخورد اشیاء و در نهایت ایجاد خواص عایقی برای کل ساختمان می شوند.
اما فیلم های oriented از سختی و استحکام بالایی برخوردارند، عمر بالایی دارند، ابعادشان با گذر زمان و یا در تماس با مواد دیگر تغییر نمی کند، به هیچ وجه چین نمی خورد، برای کارهای گرافیکی بسیار مناسب می باشند، از کارایی بالایی در صنایع بسته بندی، الکترونیکی و دیگر صنایع سنگین برخوردارند. فیلم های oriented به دو صورت رل و صفحه موجود می باشد.

موارد استفاده از فیلم های پلی استر :

  • در تولید محصولات بسته بندی با کیفیت بالا،
  • تولید فیلم های ویدیویی
  • چاپ عکس های حرفه ای
  • صنایع الکترونیک، سنگین و بسته بندی
  • در تولید محصولات مغناطیسی همچون نوار کاست
  • در بسته بندی محصولات لبنی و شیر
  • در بسته بندی انواع مایعات شوینده
  • قابلیت نگهداری مواد بسته بندی شده برای مدت زمان طولانی-ظاهر زیبا و جذاب
  • خواص مکانیکی بالا. فیلم های پلی استر در دو شکل رل و صفحه ای موجود می باشند.

از موارد مصرف جدیدی که برای فیلم های پلی استر ایجاد شده ، تولید فیلم هایی است برای یخ زدایی نان در مایکروفر و یا در فضای معمولی. اگر فعالان عرصه تولید پلی استر کمی بیشتر بر روی خاصیت ماندگاری محصولات مختلف در فیلم های پلی استر کار کنند، موارد مصرف بسیار زیادی برای آن پدید خواهد آمد.

فیلم های چاپ شده (Hologram)
هولوگرام تصویری است دو یا ۳ بعدی که به وسیله لیزر بر روی سطح فیلم حک می شود. ابداع کننده هولوگرام شخصی بود به نام Gabor و هم او بود که این نام را با تلفیق دو واژه یونانی Holos به معنی تمام و کامل و gramma به معنی پیغام، خلق کرد. به فرآیند تولید هولوگرام، هولوگرافی می گویند. اطلاعات ثبت شده بر روی قطعات هولوگرام معمولا شامل اندازه، شکل و وجوه تمایز شیء مورد نظر می باشد. این اطلاعات به وسیله اشکال در هم پیچیده ای که فقط به وسیله میکروسکوپ قابل تشخیص می باشند، ثبت می شود و برای این منظور از لیزر استفاده می شود. استفاده از لیزر به این دلیل است که لیزر تنها یک رنگ می باشد و قادر است اطلاعات ثبتی را در عمق مناسبی از فیلم حک نماید و همیشه قابل تشخیص باشد. در حقیقت برای حک اطلاعات به این صورت، نیازمند اشعه ای یکپارچه هستیم که این خصوصیت فقط در لیزر یافت می شود. هولوگرام این قابلیت را دارد که یک تصویر ۳ بعدی واقعی از شیء را بر روی فیلم به صورتی ایجاد کند که هم به صورت نرمال و هم با قرار دادن تحت امواج نور قابل مشاهده باشد. برای شخص بیننده، تصویر به صورت مجازی غیر قابل تشخیص از زمینه می باشد. هولوگرام ها در انواع گوناگون و به روش های مختلفی تولید می شوند و تولید هر نوع از آنها نیازمند روشی خاص است. برخی هولوگرام ها فقط با استفاده از اشعه لیزر قابل مشاهده اند و برخی دیگر در نور عادی نیز قابل رویت می باشند. برخی از انواع هولوگرام ها تصاویر متحرک مجازی به نمایش می گذارند و برخی دیگر با تغییر جهت تابش نور، تصویری جدید را نشان می دهند. هولوگرام ها می توانند کاملا رنگی باشند و یا با تغییر جهت تابش نور رنگ خود را تغییر دهند.

ویژگی هولوگرام ها

۱- حساسیت به لرزش :
ثبت اطلاعات بر روی هولوگرام ها به این ترتیب است که اطلاعات مربوط به هر بخش با یک طول موج خاص بر روی فیلم پیاده می شود و به همین دلیل نسبت به هر نوع لرزشی حساس می باشد و تصویر ارایه شده را تغییر می دهد. به صورت عادی هر صفحه فیلم هولوگرام باید قابلیت پذیرش طول موج در غشاء ۶۵۰ نانومتر را داشته باشد.
۲-قابلیت تقسیم پذیری :
هر صفحه کامل هولوگرام قابل تقسیم به بخش های کوچک تر با حفظ تمامی اطلاعات می باشد. به این دلیل که یک موج کلی، تصویری از شیء را به صورت ریز در تمامی سطح فیلم حک می نماید. بنابراین با نگاه کردن به یک بخش از هولوگرام می توان یک تصویر کامل از تمامی سطح را داشت.

موارد استفاده از هولوگرام :
-هنر، علم، فناوری- برای برخی محصولات خاص بسته بندی- برای چاپ لیبل- برای تزیین رسانه های چاپی- برای جلوگیری از جعل کارت های اعتباری و گواهینامه های رانندگی- مورد استفاده در صنایع هوایی برای رساندن اطلاعات مخلتف بر خلبان- برای ارائه اثرات هنری- مصارف امنیتی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.