بسته بندی پایدار چیست و چگونه به بسته بندی مواد غذایی کمک می‌کند؟

0

بسته بندی پایدار به بحث و اولویت اصلی مصرف کنندگان و فروشندگان مواد غذایی تبدیل شده است.

با افزایش روزافزون دغدغه های مربوط به محيط زيست، صنایع امروزی بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند افزایش پتانسیل های مربوط به تولیدات پایدار هستند. اما با  ورود دغدغه تولیدات پایدار به صنعت چاپ و بسته بندی، شاهد تحول این صنعت و ورود آن به دورانی تازه هستیم.

راه حل های مربوط به پایداری محصولات چه به حذف مواد پلاستیکی از چرخه تولید بیانجامد یا مصرف کلی مواد اولیه را کاهش دهد می تواند اوضاع صنعت پرمصرفی مثل چاپ و بسته بندی را به سمت و سویی مثبت و سبز سوق دهد. در این مقاله قصد داریم به بعضی از فعالیت های تازه صنعت بسته بندی در این زمینه بپردازیم.

در سال های اخیر، به ناسازگاریهای فرآینده تولید بسته بندی مواد غذایی با ارزش های تازه زیست محیطی انتقادات زیادی وارد شده است.

چه صحبت از حذف پلاستیک از چرخه تولید در میان باشد و چه کاهش کلی مواد اولیه مصرفی، بحث بسته بندی پایدار به اولویت اصلی مصرف کنندگان و فروشندگان مواد غذایی تبدیل شده است. اما خوشبختانه حیاتی بودن پرداختن بهاین دغدغه، هم در بخش تولید و هم بسته بندی محصولات، باعث شده که محققان برجسته فعال در هر دو زمينه، بر روی راه حل های آینده تولید و بسته بندی صنایع غذایی تحقیق کنند. در ادامه به برخی از این راه حل ها اشاره می کنیم.

جعبه های تمام بازیافتی

در دسامبر ۲۰۱۹ کمپانی Veg – Fresh Farms از پدیده تازه بسته بندی پایدار خود پرده برداری کرد طرح بسته بندی تازه ای که توسط شرکت طراحی بسته بندی دوستدار محیط زیست یعنی Earth Check طراحی شده است.

مدیر این شرکت در گفت و گو با مجله بریتانیایی AndNowtkTx می گوید: « در طراحی این بسته بندی منحصر به فرد از مقوای صد در صد بازیافت شده، سفید نشده و سبک استفاده شده و منبع اصلی این مواد، جعبه های مقوایی دورریخته شده کارخانه های محلی است.

این بسته بندی همچنین ضد رطوبت است که مخصوصا آن را برای بسته بندی سبزیجاتی مثل گوجه فرنگی مناسب می کرده است.

 درنتیجه این بسته بندی با جایگزین کردن مواد بازیافتی محلی به جای مواد اوليه دست اول فرآیند تولیدی کاملا پایدار و سبز ایجاد کرده است.

شرکت Earth Check در مورد این بسته بندی دو انتخاب در اختیار توزیع کنندگان قرار می دهد؛ بسته بندی Window Box و بسته بندی Open Pints که مصرف مواد پلاستیکی در هردوی آنها بسیار پایین است و هر دو برای بسته بندی محصولات ارگانیک مناسب هستند.

بسته بندی مناسب برای خرده فروشان و مصرف کنندگان

 از آنجا که امروزه مصرف کنندگان برای پایدار بودن محصولات اهمیت زیادی قائل هستند، تقاضای آنها برای این نوع محصولات هرروز بیشتر هم می شود. در واقع مصرف کنندگان آگاه امروزی دیگر فقط عملکرد محصولات را با هم مقایسه نمی کنند، بلکه برای کارآیی بسته بندی و شکل ظاهری آن هم اهمیت زیادی قائل اند.

 خوشبختانه در طراحی این بسته بندی نظیر و خواست مصرف کنندگان کاملا در نظر گرفته شده است. در این بین مخصوصا بسته بندی Open Pints عملکرد موفقیت آمیزی داشته است؛ در این بسته بندی از هیچگونه مواد پلاستیکی استفاده نشده و مصرف کنندگان عاشق این هستند که با خرید آنها، سهمی در پایدار کردن محیط زیست داشته باشند. در حال حاضر از بسته بندی Open Pints برای بسته بندی و توزیع گوجه فرنگی استفاده می شود و انتظار می رود که به زودی با کمی تغييرات، از این طراحی برای بسته بندی دیگر محصولات اورگانیک هم استفاده شود.

نقش استارت آپ ها در پایداری

بسته بندی پایدار به بحث و اولویت اصلی مصرف کنندگان و فروشندگان مواد غذایی تبدیل شده است.

 دو شرکت Veg – Fresh Farms و Earth Check تنها شرکت هایی نیستند که روی پایدار کردن بسته بندی ها کار می کنند، بلکه تأمین کننده های بزرگی مثل Offset Group و The Complete Package هم قبلا پا به این عرصه گذاشته و خطوط تولید مخصوص به این کار را راه اندازی کرده اند که با بهره گیری از مواد اولیه، دوستدار محیط زیست هم در تولید و هم در شکل بسته و طراحی آن، راه حل های ویژه ای را ارائه می دهند.

 شرکت Tetra Pak هم به تازگی پلتفرم بسته بندی آنلاین خود را راه اندازی کرده که به مصرف کنندگان امکان می دهد اطلاعات موردنظرشان از قبیل منبع و محل بازیافت محصول را به طور آنلاین دریافت کنند. اما در میان این شرکت ها، نوآوری تیم های استارت آپی بیشتر از رقبای کهنه کارشان بوده است. در واقع استارت آپ ها با پرداختن به رویکردهای تازه نسبت به بسته بندی پایدار، توانسته اند طیف جالبی از راه حل های تازه با چشم انداز باز و با پتانسیل های بالا ایجاد کنند

مواد تازه؛ رویکردهای تازه

برگ برنده استارت آپ ها به عنوان شرکت های کوچکتر نسبت به شرکت های بزرگ این است که آنها می توانند در فرآیندهای گردش کار خود از رویکردها و روش های تازه بهره بگیرند و در صورت موفقیت آمیز بودن آنها ره صد ساله را یک شبه طی کنند. در حال حاضر هم دوره انتقال از فرآیندهای سنتی تولید به فرآیندهای پایدار و دوستدار محیط زیست، این فرصت فوق العاده ای را برای این شرکت های نوظهور پدید آورده است. اکنون که اغلب شرکت های بزرگ در مسیر تولید طیف محصولاتی با درجه پایداری بیشتر هستند، استارت آپ ها تصمیم گرفته اند که با طی کردن این مسیر از ابتدای راه در تولید بسته بندی های پایدار خود از مواد اولیه کاملا تازه بهره بگیرند.

 یکی از این استارت آپ ها، شرکت Ecoshell است که در تولید کیسه ها، کیف ها و ظروف بسته بندی خود از بافت های زیست تجدیدپذیر مثل ساقه نیشکر و ساقه گندم باقی مانده از دورریخت کارخانه های مواد غذایی استفاده می کند. شرکت EgPlant هم تصمیم گرفته که به جای استفاده از پلاستیک از مواد زیست تجدیدپذیر استفاده کند و به این ترتیب نه تنها میزان استفاده از پلاستیک را کاهش دهد بلکه آن را به طور کلی از چرخه تولیدات خود حذف کند.

 شرکت فنلاندی Sulapac هم تصمیم دارد به جای استفاده از پلاستیک، در تولیدات خود از بافت ها و ساختارهای چوبی استفاده کند که هم مضرات پلاستیک را ندارد و هم تا حد زیادی رفتارهای مشابه با پلاستیک مثل شکل پذیری، قالب گیری و قابلیت تولید انبوه را در خود دارد بله، همانطور که می بینید آینده صنعت بسته بندی کاملا سبز است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.